Povećanje akciza
26

Centar za humanu politiku: Neprihvatljivo miješanje ambasadorice Cormack u unutrašnju politiku BiH

Klix.ba
Novalić i Cormack
Novalić i Cormack
Poslednji sastanak amabasadorice Maureen Cormack i predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića, na kome se razgovaralo o povećanju akciza na gorivo, predstavlja samo jedan u nizu slučajeva otvorenog miješanja ambasadora SAD u unutrašnje poslove u BiH, saopćeno je iz Centra za humanu politiku.

"S obzirim na to da je ambasadorica Cormack ovim i sličnim ponašanjem prekršila 'dužnost uzdržavanja od miješanja u unutrašnje poslove druge države' iz člana 41 tačka 1 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, tražimo od nadležnih organa BiH da ovakvo ponašanje proglase neprihvatljivim i štetnim za interese BiH", stoji u saopćenju za javnosti.

Oni traže od administracije SAD da pokrene postupak opoziva ili okončanja funkcije ambasadorice Cormack, s obzirom na neprihvatljivost ovakvog ponašanja i obećanja predsjednika SAD Donalda Trampa da će biti prekinuta praksa miješanja u unutrašnje poslove drugih država.

"Povećanje akciza na gorivo i slična pitanja nemaju nikakve veze sa interesima SAD i njenim odnosima sa BiH, već su unutrašnja politička pitanja o kojim suvereno odlučuju organi BiH. Također, povećanjem akciza na gorivo bili bi prevareni birači, jer ono nije postojalo kao cilj u izbornim programima vladajućih partija i nema podršku većine građana i poslanika u državnom parlamentu", navode iz Centra za humanu politiku.