Istraživanje centra
8

Centar za ekologiju: U Sarajevu nema polena ambrozije u zraku

Klix.ba
Foto: FENA
Foto: FENA
Uvidom u narativne izvještaje koje priprema Centar za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić“ za 2018. godinu još uvijek nije konstatovan polen visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.), saopćeno je iz VLade KS-a.

Međutim, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama konstatovane su visoke koncentracije polena ostalih korovskih biljaka.

Koncentracije polena korova tokom istraživanog perioda juni-august su se kretale u intervalu od 20 do 286 polen zrna po kubnom metru na mjernoj stanici (MS) Pofalići, te od 21 do 263 polen zrna po kubnom metru na MS Stari Grad.

"Važno je napomenuti da će se stabilizacijom vremenskih prilika naglo povećati polen korova, a time i polen ambrozije. U tom pogledu, a u cilju sprečavanja pojave alergijskih reakcija, potrebno je pokrenuti akcije mehaničkog uklanjanja navedene alergene biljke i bezbjednog odlaganja prikupljenog biljnog materijala prije samooslobađanja polena. Poželjno je kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale korovske biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa u Kantonu Sarajevo", saopćeno je.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima. U cilju preventivnog djelovanja, osobama koje su alergične na polen preporučuje se da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, dok se osobama koje imaju učestale alergijske reakcije preporučuje da se obrate svome ljekaru.