Niko neće da popravi
15

Centar za djecu s poteškoćama u razvoju u Sarajevu poplavljen danima, pomiješale se i fekalije

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Centar za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju, koji vodi Udruženje Colibri, zatvoren je već tri sedmice zbog kvara na glavnoj vertikalnoj cijevi u zgradi u ulici Valtera Perića broj 3 gdje voda ne prestaje curiti. Iz Centra kažu kako sada problem stvaraju i fekalije koje su se pomiješale s vodom.

"Glavne vertikalne cijevi cure već dva mjeseca. Prepiske na relaciji Udruženje-Sarajevostan su kao u priči. Ljudi samo dolaze da vide, ali niko ništa konkretno ne poduzima da se curenje zaustavi. Iz Sarajevostana su samo napravili zapisnik gdje su između osalog naveli da zgrada nema novca na računu. Najveći ceh plaćaju djeca s kojima se ne radi", kazala nam je predsjednica Udruženja Colibri Aida Hrnjić.

Kontinuiran rad s djecom s poteškoćama u razvoju je vrlo bitan. Jedan dan prekida uzrokuje posljedice, a s djecom se ne radi već tri sedmice.

Udruženje koje su osnovali roditelji s područja općine Centar radi sa 76 djece. U okviru centra s njima rade logopedi, imaju muzičku terapiju, Art radionice, pružaju psihološku podršku roditeljima te daju instrukcije školskoj djeci i pomažu im da savladaju gradivo.

Centar je otvoren u januaru ove godine u adaptiranim i prilagođenim prostorijama koje su sada uništene. Udruženje Colibri je potpisalo ugovor o partnerstvu s Općinom Centar s ciljem implementacije ovog projekta.

Iz Općine Centar Sarajevo izrazili su veliko nezadovoljstvo činjenicom da Centar za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju ne radi duže od 20 dana. Kazali su da su u namjeri da pomognu porodicama i djeci predstavnici nadležnih službi u više navrata kontaktirali Sarajevostan, odnosno upravitelja koji je nadležan za rješavanje navedenog problema.

"Oštećenja su nastala u poslovnom prostoru u kojem je smješten Centar za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju. Pucanje cijevi je nastalo na instalacijama smještenim u zajedničkim dijelovima zgrade. Upravitelj nad objektom je Sarajevostan koji ima zakonsku obavezu da izvrši sanaciju nastalih oštećenja. Predstavnici Sarajevostana su obavijestili Općinu Centar da su u dva navrata izlazili i radili uviđaj, ali da nemaju sredstava na računu. U obavijestima Sarajevostana nismo dobili ni predmjer ni predračun potrebnih radova za sanaciju uzroka curenja u prostor. Nadležna služba je 6. augusta kontaktirala Sarajevostan i zatražila da se kvar sanira. Nakon toga 9. augusta ponovo je kontaktiran Sarajevostan i opet ništa nije urađeno. Poslije toga su 13. augusta ponovo kontaktirani te smo dobili informaciju da je dat nalog da se radovi izvrše. S obzirom na to da je stanje ostalo nepromijenjeno 16. augusta ponovo smo kontaktirali Sarajevostan", ističu iz Općine Centar.

Općina Centar Sarajevo kaže kako ne može izvršiti sanaciju kvara na zajedničkim instalacijama i vertikalama vodovoda i kanalizacije s obzirom na to da je neophodan ulazak i u privatne stanove, a što je u isključivoj nadležnosti Sarajevostana, preduzeća kojem je Kanton Sarajevo povjerio upravljanje ovom zgradom.

"Općina Centar će u svakom slučaju, nakon što bude otklonjen kvar, preduzeti hitne mjere kako bi se prostorije Centra za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju što prije osposobile i kako bi djeca i porodice ponovo ušli u prostorije koje su njima i namijenjene", poručili su.

U ovaj objekat je uloženo 160.000 KM.

Iz Sarajevo stana kazali su kako do vlaženja u prostoru dolazi usljed prodora oborinskih voda sa svjetlarnika na I spratu.

"U tom prostoru zbog većih količina smeća i obrušavanja potpučenog maltera sa fasade zgrade dolazi do zadržavanja oborinskih voda i prodora u prostor Centra. Ulazak u navedeni prostor moguć je samo iz stana iznad prostora Centra, a najvjerovatnije se radi o oštećenoj hidro-izolaciji. Više puta vršeno je i pročepljavanje odvoda sa svjetlarnika. Da bi realizovali nužnu opravku, stupili smo u kontakt sa Općinom Centar radi rješavanja navedenog problema. Budući da se radi o zgradi iz Austro-ugarskog perioda, koja ima stare vodovodne i kanalizacione instalacije , potrebno je preventivno zamijeniti postojeće odvode u dva stana iznad, kako bi se eliminisali svi potencijalni uzroci vlaženja", kazali su iz Sarajevostana.

Dodaju kako očekuju otklanjanje kvara u narednoj sedmici.