Titova ulica
712

Centar Sarajeva ukrašen zastavama BiH uoči Dana nezavisnosti

T. K.
Titova ulica okićena zastavama BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U susret 1. martu, Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, počelo je ukrašavanje ulica Sarajeva sa državnim zastavama, a zastave su postavljene i duž ulice Maršala Tita, centralne i jedne od najpromentnijih ulica u Sarajevu.

U fotogaleriji možete vidjeti fotografije kako izgleda glavna ulica u Sarajevu koje je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba.

Zastave BiH, osim na zgradama institucija države, entiteta i kantona mogu se vidjeti uz glavne saobraćajnice, na fasadama stambenih i drugih poslovnih zgrada, te ugostiteljskim objektima.

Obavezno isticanje simbola BiH za vrijeme državnih praznika propisano je zakonom.

Prvi mart se slavi povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Tada je glasalo 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje je glasilo: "Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?"

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.