|

Centar "Christine Witcutt" obilježio devet godina rada

Centar "Christine Witcutt" obilježio devet godina rada
0
F
FENA
15.12.2010. u 17:41
0
komentara
0

dijeljenja
Centar "Christine Witcutt" obilježio devet godina rada
Svečanim programom u izvođenju učenika Centra "Christine Witcutt" u srijedu je obilježeno devet godina rada te ustanove i primjene modela koji je otvorio nove mogućnosti za djecu i omladinu s umjerenim, težim i teškim intelektualnim teškoćama i kombiniranim smetnjama.
Direktor Centra Zulfo Ahmetović kazao je Feni da su zahvaljujući tom modelu obuhvaćena djeca s poteškoćama koja ranije nisu bila uključena u oblike organiziranih aktivnosti i u kućama bila prepuštena sama sebi i obiteljima, a za devet godina utrostručen je broj korisnika.

On navodi da je iz prakse uočen, posebno u perifernim dijelovima Kantona Sarajevo, evidentan porast broja djece rođene sa sve izraženijim poteškoćama, ali da nema značajnih istraživanja kojima bi se utvrdio pravi uzrok takvog stanja.

U Centru je za djecu s poteškoćama osiguran multidisciplinarni stručni pristup gdje osim defektologa s njima rade fizoterapeuti, logopedi, muzikoterapeuti, psilogolozi, a za njih se organiziraju i aktivnosti van Centra kao što je socijalno ukljičivanje u sport s vršnjacima iz redovnih osnovnih škola. Učenici Centra sudjeluju i na međunarodnim festivalima za djecu s posebnim potrebama.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je član Predsjedništva Željko Komšić koji se prisjetio hrabre žena Christine Witcutt čije ime nosi Centar. On je, prvenstveno kao čovjek i roditelj, zahvalio uposlenicima Cetra za brigu koju posvećuju djeci. Pozvao je nosioce svih nivoa vlasti da podrže projekte ove, ali i drugih sličnih ustanova u BiH koje djecu s umanjenim sposobnostima osposobljavaju za život i omogućavaju uključivanje u društvo.

Načelnik Općine Ilidža Amer Ćenanović osigurao je prigodne poklone za učenike Centra "Christine Witcutt" i podsjetio na aktivnosti te općine za pomoć djeci s invaliditetom.

Učenici Centra "Christine Witcutt" za goste su izveli prigodan kulturno-umjetnički program, a Dženana Bešić recitovala je pjesmu "Divim se licima u kolicima" bh. pjesnika za djecu Šime Ešića nastalu u vrijeme njegovog boravka u bolnici zbog povreda kičme.

Centar "Christine Witcutt" finansira se uglavnom na osnovu budžetske podrške Grada Sarajeva i općina Ilidža i Novo Sarajevo, a djeluje pri Centru za vaspitanje, obrazovanje, radno osposobljavanje i zapošljavanje mentalno retardirane djece, djece oboljele od autizma i cerebralne paralize "Vladimir Nazor".

Centar je ime dobio po Christini Witcutt, ženi koja se bavila humanitarnim radom u ratnom Sarajevu, gdje je i izgubila život.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.