BiH
23

Čengić: Tri jezika i dva pisma su naše bogatstvo, a ne teret

FENA
Generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Irfan Čengić, koji je danas povodom Dana maternjeg jezika boravio u posjeti osnovcima u Bratuncu, izjavio je da su tri jezika i dva pisma bogatstvo Bosne i Hercegovine, a ne teret i razlog za tenzije.

"Želja mi je da gradimo odnose u BiH zasnovano na međusobnom uvažavanju, da iskorijenimo sve podjele kao što su dvije škole pod jednim krovom, te da svako dijete u svakom kraju Bosne i Hercegovine može učiti i bosanski i srpski i hrvatski jezik, kao i oba naša pisma. To nije nemoguće i nije daleko, prije ili kasnije taj cilj ćemo i postići", kazao je Čengić.

Dodao je "da se grdno varaju oni koji misle da brane srpstvo, bošnjaštvo ili hrvatstvo tako što djeci omogućavaju da uče samo jedan jezik. Takvi prvenstveno škode svom narodu i škode svojoj djeci, čineći ih nepismenim. Sramotno je da ovdje djeca ne mogu učiti bosanski, kao što je sramotno da u nekim drugim školama djeca ne mogu učiti hrvatski ili srpski. Sve su to jezici naše zemlje i naših ljudi".

Iz SDP-a BiH podsjećaju da je ova stranka pokrenula krivičnu prijavu protiv ministra obrazovanja Republike Srpske zbog nepoštivanja Ustava i zagarantovanog prava na učenje bosanskog jezika.

U posjetu učenicima u Bratuncu povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika Irfan Čengić je išao u svojstvu dopredsjedavajućeg Vijeća Općine Stari Grad Sarajevo, a delagaciju su činili i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Vijeća Općine Jusuf Pušina i šef Kluba vijećnika SDP BiH u Starom Gradu Muamer Mekić, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDP-a BiH.