Kadar SDP-a
119

Čengić preuzeo mandat načelnika Starog Grada u Sarajevu

A. Ku.
Suad Arnautović i Irfan Čengić (Foto: T. S./Klix.ba)
Suad Arnautović i Irfan Čengić (Foto: T. S./Klix.ba)
Novoizabranom načelniku Općine Stari Grad Irfanu Čengiću danas je uvjerenje o dodjeli mandata uručio predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović.

Čengić se nakon preuzimanja mandata obratio novinarima i kazao da će u narednom periodu raditi na ispunjavanju obećanja datih za prvih 100 dana mandata.

"Velika je čast, ali i odgovornost preuzeti mandat načelnika Općine Stari Grad u kojoj ste rođeni, odrasli, stekli političko iskustvo i svako drugo tako da je velika čast i odgovornost i obaveza s obzirom na to da nas čekaju veliki izazovi. Ja i moj tim ćemo biti fokusirani na to kako da riješimo te izazove i probleme, donesemo nove projekte, nove odnose prema ljudima i novo vrijeme bez korupcije uz puno veću transparentnost jer je to ono što nas je dodovelo u današnju situaciju da 11 mjeseci prije izbora novi načelnik preuzima dužnost", rekao je Čengić.

Zahvalio se predsjedavajućem Općinskog vijeća Stari Grad na već zakazanoj sjednici na kojoj će se, kako je kazao, naći veliki broj materijala koji se odnose na obećanja koja je rekao da će ispuniti u prvih 100 dana mandata.

Kazao je i da u proteklih 15 godina građani Starog Grada nisu imali priliku dobiti kapitalne projekte od Vlade KS u omjeru koliko su davali novca u porezu te će se potruditi da se to promijeni na način da će općinska administracija ispuniti svoj dio obaveza i pripremu projekata, kao što rade druge općine.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović je kazao da Čengićev mandate traje do oktobra naredne godine.

"Sada smo iskoristili priliku da skrenemo pažnju na pripremne aktivnosti za naredne lokalne izbore. Prije svega da se CIK-u osiguraju sredstva i da se razmotre i moguće izmjene statute Općine Stari Grad", kazao je Arnautović.

Istakao je da je potrebno oduzeti monopol političkim strankama u biranju članova biračkih odbora.

"Željeli bismo da vidimo i nove izborne tehnologije na biračkom mjestu, velike šanse ima da se jedan dio implementira kao što je automatska identifikacija i verifikacija birača putem otiska prsta i biometrijske lične karte", rekao je Arnautović.