BiH
0

Čengić: Posmrtni ostaci pronađeni u Bijeljini nisu iz proteklog rata

FENA
Lejla Čengić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lejla Čengić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radnici Vodovoda i kanalizacije Bijeljina, prilikom izvođenja radova u dvorištu ambulante u Bijeljini, pronašli su ljudski skelet, o čemu su obaviješteni pripadnici PS Bijeljina, Tužilaštva i Institut za nestale osobe BiH.

"Na temelju vanjskog pregleda skeleta od patologa Vidaka Simića, utvrđeno je da je riječ o starijim kostima, odnosno pronađeni posmrtni ostaci nisu iz proteklog rata te nisu iz nadležnosti Instituta za nestale osobe BiH", kazala je Feni glasnogovornica Instituta Lejla Čengić.

Po njenim riječima, na ovom lokalitetu nalazilo se lokalno mezarje koje je izmješteno pedesetih godina prošlog stoljeća, te je vjerovatno ostao ljudski skelet.

Čengić ističe da u posljednje vrijeme nije rijetka situacija da se posmrtni ostaci žrtava iz poteklog rata pronađu sasvim slučajno.

"Pronalaze ih ljudi koji izvode različite građevinske i poljoprivredne radove, obrađivanje zemlje, kopanje kanala za postavljanje vodo i elektro instalacija, kopanje temelja za gradnju kuće i brojne druge radove o čemu obavijeste Institut, nakon čega se izvrši ekshumacija ukoliko postoje osnovi sumnje da je riječ o žrtvama iz protekog rata, odnosno iz mandata Instituta za nestale osobe BiH", navodi Čengić.

Dodaje da, ukoliko se pretpostavlja da posmrtni ostaci nisu iz protekog rata, nadležna su okružna i kantonalna tužilaštva, koja će svakako postupati s pronađenim posmrtnim ostacima u skladu s običajima pijeteta.