{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čengić: Pitanje nestalih osoba usko je povezano sa suđenjima za ratne zločine

F
22.11.2017. u 09:38
15
17
Čengić: Pitanje nestalih osoba usko je povezano sa suđenjima za ratne zločine
15
Čengić: Pitanje nestalih osoba usko je povezano sa suđenjima za ratne zločine
Lejla Čengić (Foto: FENA)
Potraga za nestalim osobama i suđenje odgovornim za počinjene zločine utječe na živote, ne samo najbližih članova porodica nestalih, nego i svih građana u Bosni i Hercegovini kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić, uoči izricanja presude bivšem komandantu Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Po njenim riječima, najpouzdanije i najtačnije informacije imaju neposredni počinioci zločina i njihovi naredbodavci, "koji nemaju savjesti da kažu gdje su skriveni posmrtni ostaci ubijenih žrtava".

"Pouzdana informacija o tome šta se dogodilo nestalim osobama najvažnija je za njihove porodice. Bez tih informacija porodice ostaju u neizvjesnosti i uskraćuje im se pravo da saznaju istinu o sudbini svojih bližnjih. Ubijanja, mučenja i nestanci osoba posljedice su rata, genocida, etničkog čišćenja i drugih oblika kršenja ljudskih prava i zločina protiv čovječnosti i u većini slučajeva bili su usmjereni protiv civilnog stanovništva", istaknula je Čengić.

Po njenim riječima, pored prava na istinu, ključno je i pravo na pravdu.

"Pitanje nestalih osoba usko je povezano sa suđenjima za ratne zločine. Forenzički dokazi dio su dokaznog materijala koji se izvodi na suđenju, a u vezi su s okolnostima koje su dovele do smrti ili nestanka žrtava. Značaj forenzičkih analiza je ogroman, osobito kada je riječ o brojnim sekundarnim grobnicama pronađenim na području Srebrenice, Zvornika, Vlasenice i drugih gradova gdje su pronađene žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine na području zaštićene zone UN", kazala je Čengić.

Podsjetila je da je u Bosni i Hercegovini do sada pronađeno više od 750 masovnih grobnica, u kojima su pronađene tri i više žrtava.

Navodi da svakako treba imati u vidu pronalazak velikih, kompleksnih grobnica uključujući sekundarne grobnice u koje su tijela premještana iz prvobitnih mjesta ukopa, što je uzrokovalo fragmentiranje i miješanje posmrtnih ostataka.

Čengič naglašava da su forenzičke analize utemeljene na DNK nalazima žrtava uspjele povezati primarne i sekundarne, odnosno izmještene masovne grobnice pronađene na području Srebrenice i okolnih gradova gdje su bili izmješteni i skriveni posmrtni ostaci žrtava.

"Na lokalitetu Kamenice, na području Zvornika, u 13 sekundarnih masovnih grobnica ekshumirano je 4.000 nekompletnih posmrtnih ostataka žrtava genocida. Na području Srebrenice do sad je pronađeno 7.100 žrtava, a još se traga za više od 1.000 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici", kazala je ona.

Napomenula je da su najveće masovne grobnice pronađene na području donjeg Podrinja i Krajine.

"Nažalost, u našoj zemlji postoje još uvijek brojne masovne i pojedinačne grobnice u kojima su skriveni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata. Njihove porodice imaju pravo da saznaju istinu o njihovoj sudbini, kao i da ih dostojanstveno ukopaju", smatra Čengić.

Ona podsjeća da je do sada više od 25.500 pronađeno u skrivenim masovnim i pojedinačnim grobnicama, od ukupno 31.500 osoba čiji je nestanak prijavljan kao posljedica rata u BiH. Identificirani su posmrtni ostaci više od 23.000 nestalih osoba, a oko 3.000 neidentificiranih posmrtnih ostataka se još nalaze u 12 mrtvačnica širom zemlje.

"Niti jedna druga zemlja u svijetu nije postigla ovakve rezultate u rješavanju slučajeva nestalih osoba. Međutim, uprkos ostvarenom uspjehu, ovaj proces nije završen. U BiH se još traga za više od 7.000 nestalih osoba", zaključila je Čengić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/clanak.php on line 569
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: