Nije podržao izmjene
470

Čengić o raspodjeli javnih prihoda: Ovo je djelo lokalpatriotskih populista

M. G.
Irfan Čengić
Irfan Čengić
Zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić (SDP) pojasnio je na pres konferenciji u pauzi sjednice zašto neće podržati izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Izmjene ovog zakona danas su usvojene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Komentirajući prijedlog izmjene ovog zakona, kojim se predviđa da se umanji iznos novca koji Kanton Sarajevo dobija javnim prihodima, i da se ta razlika raspodijeli po drugim kantonima, Čengić je rekao da on lično ne može podržati zakon koji jedan loš i nepravedan zakon čini još lošijim i nepravdenijim.

"Ne pristajem da KS bilo kome šta uzima, jer po svim kriterijima manje novca povuče nego što uplati. Ne postoji ekonomski kriterij po kojem KS nekome nešto uzima. Ovo je dio lokalpatriotskih populističkih zastupnika koji se žele vratiti u svoje sredine i reći da su nešto uzeli od građana Sarajeva, iako za 10 godina, kada su počeli ovu priču, njihovi budžeti su skočili za 100-150 miliona, a oni su svojim građanima u tim kantonima bili nesposobni da osiguraju uslugu koju imaju građani u KS", kazao je Čengić.

Dodao je da bi izmjenama ovog zakona ti zastupnici dobili oko 10 miliona KM.

"Vlade koje su bile nesposobne da sa 150 miliona osiguraju prava svojim građanima, sigurno neće ni sa 10-20 miliona osigurati prava koja imaju građani Sarajeva", kaže Čengić.

Dodao je da je ovo pitanje podijelilo skoro sve stranke, jer u svakoj od njih, kako kaže, postoje dvije grupe zastupnika, one koji hoće i one koji neće podržati ovaj zakon.

"Oni koji dolaze iz Sarajeva i oni koji su sagledali sve ekonomske kriterije i drugu grupu zastupnika koji se žele vratiti u svoje gradove i reći da su uzeli novac od građana Sarajeva i da će kao oni omogućiti bolji život građanima tih kantona. Postojeći zakon sve diskriminira, jer nije postavljen po ekonomskim parametrima. Nigdje se u Evropi tako ne dijeli novac, nego se vraća tamo gdje je nastao, a za one sredine kojima je potrebna pomoć prave se fondovi solidarnosti i posebni fondovi za nerazvijena područja", kategoričan je zastupnik SDP-a.

Na kraju je zaključio da je jedini pravedan kriterij onaj ekonomski i odnosi se, između ostalog, na PDV, koji se mjeri po sjedištu, kao i na krajnju potrošnju, koja se mjeri tamo gdje je fisikalni račun nastao.

"Treći je udio BDP-a. Po svim ekonomskim kriterijima KS zaslužuje više novca nego što ga dobija. Pozivamo druge kantone da izaberu ekonomski kriterij i mi ćemo na takav kriterij pristati", zaključio je Čengić.