Odšteta za građane
59

Čengić i Boban: Tražimo pošten odnos HEP-a prema Livnu i Tomislavgradu

N. O.
Irfan Čengić i Ivan Boban u posjeti Livnu i Tomislavgradu
Irfan Čengić i Ivan Boban u posjeti Livnu i Tomislavgradu
Zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić i Ivan Boban te zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona 10 Jugo Brdar danas su boravili u Livnu i Tomislavgradu gdje su se susreli sa predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti.

Razlog posjete je Prijedlog zakona koji je upućen u parlamentarnu proceduru, a kojim bi se dopunio postojeći Zakon o izdvajanju i usmjeravanju djela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata.

U konkretnom slučaju ovaj Prijedlog je iniciran zbog korištenja kapaciteta Buškog jezera od strane HEP-a gdje je do sada HEP Livnu i Tomislavgradu uplaćivao sredstva na ime količine proizvedene električne energije ili iskorištene vode, ali se u obzir nije uzimala potopljena površina kao parametar.

"Radi o 5.670 hektara potopljene površine, a ovim Prijedlogom je predviđena naknada od 1.500 KM po hektaru. Na ovakav način Livno i Tomislavgrad bi dobili poštenu naknadu i znatno veća sredstva u svom Proračunu", ističe zastupnik Boban.

Irfan Čengić i Ivan Boban u posjeti Livnu i Tomislavgradu
Irfan Čengić i Ivan Boban u posjeti Livnu i Tomislavgradu

Predlagači zakona su zastupnici Petar Galić i Ante Baković koji su ovom prilikom zajedno sa načelnikom Općine Tomislavgrad Ivanom Buntićem obrazložili važnost ovog zakona za lokalne zajednice Livna i Tomsilavgrada

"Podržavam zakon kojim bi Hrvatska plaćala potopljeno zemljište za Buško jezero. Ovo nije nikakva priča na relaciji Sarajevo-Zagreb, ovo je bitka za fer i poštenu odštetu građanima Livna i Tomislavgrada. Kao predsjednik Komisije za lokalnu samoupravu PD Parlamenta FBiH ću podržavati ovaj zakon jer značajno jača budžete lokalnih zajednica" istakao je Čengić prilikom posjete.