Razgovor s građanima
269

Čengić: Dom naroda PFBiH treba hitno otkloniti nepravdu prema borcima

S. M.
U okviru programa Podrške političkom pluralizmu i procesima dobrog upravljanja i vlasti u BiH podržanog od USAID-a, a implementiranog od Nacionalnog demokratskog instituta, realizuje niz "aktuelnih časova sa parlamentarcima i parlamentarkama" gdje građani imaju priliku postavljati pitanja izabranim dužnosnicima.

Na "Aktuelnom času" u Općini Ilijaš su bili prisutni Irfan Čengić zastupnik u Parlamentu Federacije BiH i Edita Velić zastupnica u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona.

Čengić se u svom odgovoru dotakao izmjena i dopuna zakona o Penzijskom i invalidskom osiguranju u dijelu boračkog staža kojim se koficijent sa 0,5 boda vraća na 1 bod za svaku godinu provedenu u odbrani, kao i dobna granica za odlazak u penziju smanjuje sa 62 na 58 godina.

"Ova nepravda se nije pojavila sama od sebe. Godine 2018. novim zakonom o PIO Vlada FBiH i stranke koje su joj dale podršku u Parlamentu su uvele ovu nepravdu, iste godine je odbijen amandman SDP na zakon da se ova nepravda ne nađe u zakonu. Nakon toga je kolegica Azra Hadžić predložila izmjene zakona, ali je većina razvlačila parlamentarnom procedurom. Sve moje zastupničke inicijative, pitanja i diskusije su bile ignorisane od strane Vlade. Nakon svega kolega iz SDA Zijat Mušić je predložio izmjene zakona, Vlada FBiH je dala negativno mišljenje i na njegov zakon, ali Mušić nije odustao od glasanja i dobio je jednoglasnu podršku svih kolega u Predstavničkom domu." podsjeća Čengić u svom odgovoru i smatra da je ovo jedan od primjera kako ova Vlada nije proizvod volje građana odnosno parlamenta.

Zastupnici su odgovarali i na pitanje u vezi izgradnje tunela Hranjen za Goražde.

"Radovi su krenuli u maju 2019. godine i zaista se moglo vidjeti da se nešto dešava, prilikom moje posjete radovima izgledalo je kao kvalitetan projekat, međutim krajem maja ove godine je premijer Novalić je nahvalio projekat, a nakon nepunih mjesec dana smo vidjeli da se radovi obustavljaju", ističe zastupnica Velić.

Čengić smatra da ovo nije jedini propali kapitalni projekat, te je naglasio važnost projekta Termoblok 7 i južne interkonekcije koji su također pred propašću, a koji će BiH odvesti u potpunu zavisnost u oblasti energetike.

Zastupnica Velić je naglasila da je cilj mladih parlamentaraca i parlamentarki da obiđu što veći broj lokalnih zajednica, univerziteta, srednjih škola i slično, te na taj način približiti rad zastupnika građanima i odgovarati na njihova pitanja.