{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čengić: Do sada identificirane 52 žrtve za dženazu 11. jula u Potočarima

F
19.5.2017. u 11:07
1
11
Čengić: Do sada identificirane 52 žrtve za dženazu 11. jula u Potočarima
1
Čengić: Do sada identificirane 52 žrtve za dženazu 11. jula u Potočarima
Foto: Arhiv/Klix.ba
Do sada su identificirani posmrtni ostaci 52 žrtve genocida koje će biti ukopane na zajedničkoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je među njima šest maloljetnika koji su imali 15, 16 i 17 godina kada su ubijeni u julu 1995. godine.

Po njenim riječima, posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su u ranijim godinama iz masovnih grobnica Kamenica, Čančari, Liplje i Kozluk, Zeleni Jadar, Zalazje i drugim pojedinačnim i masovnim grobnicama na području Zvornika, Bratunca i Srebrenice.

Čengić ističe da će identifikacije žrtava biti intenzivirane i u narednom periodu, dodajući da je planirano da se krajem naredne sedmice zakaže identifikacija žrtava genocida u Podrinje identifikacionom projektu u Tuzli.

"U ovom centru nalaze se posmrtni ostaci 57 žrtava koje su zvanično identificirane, dakle i na temelju DNK analize i od porodica, ali uglavnom zbog nekompletnosti pronađenih skeleta porodice se još nisu odlučile za ukop", navodi Čengić.

Također, kaže da se u Podrinje identifikacionom projektu u Tuzlu nalazi i 158 "aktivnih slučajeva", odnosno posmrtnih ostataka koji su identificirani na temelju DNK analize, ali identitet još nisu potvrdile njihove porodice, što je planirano da se izvrši u narednom periodu.

"Još se traga za oko 1.000 žrtava genocida i sigurno je da se na ovom području nalaze brojne pojedinačne i masovne grobnice, ali mi u ovom trenutku nemamo tačnih i pouzdanih informacija o potencijalnim lokacijama grobnica", kazala je Čengić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: