Danas usvojen nacrt
31

Čengić: Dalek je put do stupanja na snagu zakona o zabrani gradnje mini hidroelektrana

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojio je Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji kojim se zabranjuje dalja gradnja malih hidroelektrana.
Zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH Irfan Čengić, međutim, tvrdi da je dalek put do usvajanja zakona do njegovog stupanja na snagu.

"Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je odbio razmatrati ovaj zakon po hitnom postupku i vratio ga u nacrt jer ga Vlada FBiH nije kvalitetno pripremila, sada sve zainteresovane strane imaju dati priliku za svoj komentar i mišljenje. Moj stav o ovom pitanju je da je zaustavljanje gradnje mini hidroelektrana na rijekama od izuzetne ekološke važnosti", naveo je Čengić.

Dodao je da je kao prilog javnoj raspravi danas imao diskusiju na sjednici Parlamenta FBiH, u kojoj je naglasio da treba razmisliti da se Vladi FBiH da mogućnost da Uredbom propiše rijeke od izuzetne ekološke važnosti, kao i da se analizira do koje snage su male hidroelektrane jer do 10MW kako je predloženo nacrtom su zapravo i srednja postrojenja.

Podsjetimo, zbog najave da će Parlament FBiH usvojiti ovaj zakon, jutros je pred zgradom parlamenta Federacije BiH održan mirni protest radnika iz sektora proizvodnje opreme za male hidroelektrane.

Također u pismu upućenom Parlamentu FBiH, Vladi FBiH, premijeru i resornom ministarstvu, jučer je reagirao i načelnik Općine Banovići Bego Gutić (SDA), koji je rekao da bi usvajanje ovog zakona ugrozilo radna mjesta i opstanak svih onih koji su u proteklom periodu bili uključeni u proizvodnju opreme i sredstava za male hidroelektrane.