{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čengić: Bez osiguranog zdravstva niko ne smije biti skinut sa biroa

F
18.3.2018. u 12:05
88
45
Čengić: Bez osiguranog zdravstva niko ne smije biti skinut sa biroa
88
Čengić: Bez osiguranog zdravstva niko ne smije biti skinut sa biroa
Irfan Čengić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Država prvo mora osigurati pristup zdravstvu svima i bez toga se ne smije ni pomišljati o mogućnostima uklanjanja neaktivnih osoba s evidencije biroa za zapošljavanje. Bez toga ova vlast nas nepromišljenim potezima gura u veliku i opasnu socijalnu i zdravstvenu katastrofu, smatra generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić, saopćeno je iz te stranke.
Navodi da je RS već počela skidati osobe sa biroa za zapošljavanje, koje ne traže aktivno posao, dok je u FBiH takav zakon u prednacrtu.

Ovim zakonskim rješenjima, dodaje, sve osobe koje aktivno ne traže posao bi bile skinute sa evidencije biroa za zapošljavanje, a samim tim ne bi više imale pravo na zdravstveno osiguranje.

"Naš postojeći sistem je građen tako da nezaposleni svoje pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju preko biroa. Stoga je nužno osigurati zdravstveno osiguranje svim osobama prije nego se usudi krenuti u bilo kakvu reformu zavoda za zapošljavanje. Ako se plan ove vlasti realizuje, pojavit će se desetine hiljada nezaposlenih građana, koji ujedno neće imati ni pristup zdravstvenoj zaštiti", upozorio je Čengić.

SDPBiH smatra da je nužna reorganizacija svih službi za zapošljavanje, ali da ona mora biti strateški urađena, socijalno osjetljiva i da osnovni cilj mora biti pomoć nezaposlenim građanima. U reformu službi za zapošljavanje, naglašavaju, ne može se ići s željom smanjenja troškova ili lažnog napuhivanja statistika u predizborne svrhe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: