Sporni uređaji
707

Čemu zaista služe respiratori "Srebrene maline": Izvan Sarajeva su vraćani ili skupljaju prašinu

R. D.
Respiratori koji su nabavljeni preko "Srebrene maline"
Respiratori koji su nabavljeni preko "Srebrene maline"
Ogromnu pažnju javnosti i dalje privlači sudbina 100 respiratora koje je prije godinu dana u našu zemlju uvezla srebrenička kompanija "Srebrena malina", ranije poznata po poljoprivrednim projektima.

U vrijeme dok traje sudski spor paralelno se odvija mučni proces vezan za navodno liječenje pacijenata na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu spornim respiratorima. Nakon medijske objave pisma anesteziologa rukovodstvu KCUS-a do izražaja dolazi tretman ovih uređaja drugdje u FBiH.

Respiratori koje je za zdravstveni sistem FBiH nabavila kompanija "Srebrena malina" ne koriste se u Tuzli.

"Mi smo dobili 25 respiratora i oni nisu u upotrebi, s obzirom na to da imamo sasvim dovoljan broj ostalih uređaja", kazao je za Klix.ba direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

Kineski uvezeni respiratori zbog kojih su troje lidera borbe protiv pandemije u FBiH i njihov odabrani uvoznik, inače TV voditelj, Fikret Hodžić, završili na sudu, i u Gračanici skupljaju prašinu.

"Naša bolnica ima ukupno šest respiratora, od toga je pet donirano od Federalne uprave civilne zaštite. S obzirom na to da mi nismo COVID bolnica, do danas nijedan uređaj nije korišten, kako donirani, ali i onaj koji smo od ranije imali u svojoj ustanovi", kazao je za Klix.ba direktor Opće bolnice u Gračanici Jusuf Hodžić.

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar još je u novembru odbila donaciju kineskih respiratora koji su nabavljeni preko "Srebrene maline". Iz Uprave SKB-a tad su tu odluku obrazložili da je odbijanje donacije zasnovano isključivo na stavu struke.

Voditelj Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje SKB Mostar, prim. mr. sc. Zoran Karlović kazao je tada za Klix.ba tada kako bolnica ne odbija donaciju, nego "ne želi uzimati respiratore koji su neupotrebljivi ili čak prilikom upotrebe mogu biti smrtonosni".

"To su drugorazredni aparati koji su namijenjeni za katastrofe ili ne znam ni ja za šta. Oni u jednom trenutku isporuče 300 u drugom 900 mililitara, što znači da bi taj aparat doslovno ubio čovjeka", izjavio je Karlović.

Sličnog su stava bile i Karlovićeve komšije iz Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić" koji su odbili respiratore kazavši kako su to trensportni ventilatori koji nanose štetu plućima pacijenata.

"Nama to ne treba. Ne daj Bože da neko počne liječiti pacijente takvim uređajima, niko ne bi preživio", kazao je medijima svojevremeno Mehmed Haznadar, šef Odjela za anesteziju druge mostarske bolnice.

Znajući brojeve pacijenata na respiratorima i u Sarajevu, pravo je pitanje u kojoj se mjeri ti respiratori zaista koriste, a koliko se izjavama pravda njihova sporna nabavka.

U posljednjem biltenu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo navedeno je kako je na respiratorima 14 pacijenata i to sedam na KCUS-u i sedam u Općoj bolnici. Znajući koliko ove ustanove imaju respiratora vrhunskih proizvođača pravo je pitanje da li imaju potrebe za onim suspektnim.