SDA
0

'Čemu služe zakoni ako ih političari mogu kršiti?'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je Odluka visokog predstavnika o poništenju neustavnih i antidejtonskih zaključaka Narodne skupštine RS nepotpuna i pravno nedosljedna.

U saopćenju ove stranke se navodi da je visoki predstavnik utvrdio da su institucije RS-a donošenjem ovakvih zaključaka prekršile Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, ali nije sankcionirao takvo djelovanje.

Dodaje se da je zaključcima Narodna skupština RS svjesno prekršila Dejtonski sporazum, posebno Ustav BiH, pozivajući na blokiranje rada Parlamentarne skupštine BiH, osporila pravnu valjanost i obavezujući karakter odluka Ustavnog suda BiH i sebi pripisala ulogu bh. institucija u pravcu preuzimanja nadležnosti države BiH.

Zato je, smatraju u SDA, obaveza visokog predstavnika bila i da sankcionira odgovorne za donošenje ovakvih zaključaka.

"Na ovaj način, i sam Ured visokog predstavnika pokazao je neprincipijelnost i nedosljednost u provođenju i zaštiti Dejtonskog sporazuma. Ozbiljno je doveden u pitanje integritet međunarodne zajednice, dajući pravo ostalima u BiH da krše Ustav i Dejtonski sporazum bez ikakvih sankcija", navodi se u saopćenju SDA i ističe kako ne postoji pravni sistem na svijetu u kojem se utvrđuje kršenje ustava i zakona, identificiraju počinioci, ali nema sankcija.

U SDA se pitaju čemu uopće služe zakoni ako su političari izvan njih i mogu ih nesmetano kršiti znajući da neće biti kažnjeni?

Ovaj slučaj najjasnije praktično pokazuje da institucije BiH nemaju potrebne nadležnosti niti mogu zaštiti pravni poredak države i šta bi se desilo ukoliko bi Ured visokog predstavnika bio zatvoren prije nego što budu provedene neophodne ustavne reforme, navodi se u saopćenju SDA.