Ustavni sud BiH
164

Ćeman: Država svojim zakonom treba urediti pitanje vlasništva nad šumama

R. D.
Konferencija za medije u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Konferencija za medije u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Na današnjoj konferenciji za medije u Mostaru članovi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine govorili su o jučerašnjim odlukama, a posebno o onoj da pojedine odredbe Zakona o šumama RS-a nisu u skladu s Ustavom BiH.
Potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman kazao je kako je entitetski zakon o šumama imao elemenata neustavnosti u dijelu gdje se šume tretiraju kao vlasništvo RS-a.

"Država treba svojim zakonom utvrditi to pitanje, a tek onda entiteti, niže jedinice ili pojedinci mogu biti vlasnici šuma", kazao je Ćeman.

Zakon o šumama RS-a je mijenjan nekoliko puta, a izmjena koja se odnosi na vrhovnog titulara šuma u ovom entitetu mnogima je bila sporna.

Nova odluka Ustavnog suda BiH znači da je definitivni titular imovine šuma u RS-u zapravo država Bosna i Hercegovina.

"S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH", izjavio je jučer registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.