Preduhitrio odbornike
16

Čelnik Skupštine Prijedora Mirsad Duratović (DF) podnio ostavku, njegovu smjenu tražila i SDA

A. D.
Mirsad Duratović i Željko Komšić
Mirsad Duratović i Željko Komšić
Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović (DF) podnio je danas ostavku na ovu funkciju.

On je rekao da je za današnju sjednicu skupštinska većina predložila njegovu smjenu, ali da on odbacuje sve navode iz te inicijative. Kazao je da je ostavku podnio da ne bi bilo nepotrebnog mrcvarenja na sjednici Skupštine.

"Ovo nije kraj moje ere", poručio je Duratović.

Inače, inicijativu za njegovu smjenu podnijelo je 16 odbornika iz DNS-a, SDS-a, SDA, SDP-a te jedan samostalni odbornik.

"Nakon imenovanja na tu funkciju (11. marta) Duratović je svojim djelovanjem i javno izrečenim stavovima pokušao da oduzme značaj Gradskoj upravi i gradonačelniku favorizujući Skupštinu kao organ koji je njima nadređen, čime je pokušao narušiti princip jednakosti ovih organa proklamovan Zakonom o lokalnoj samoupravi", navodi se u inicijativi.

Odbornici ističu da je Duratović tim svojim javno izrečenim mišljenjem i djelovanjem s pozicije predsjednika Skupštine stvorio konfuziju kod odbornika, kod zaposlenih u Gradskoj upravi i kod ostalih građana, kao i da u periodu od imenovanja nije doprinio stvaranju pozitivne klime.

Mirsad Duratović iz DF-a treći je predsjednik Skupštine grada u tekućem mandatu. Prije njega na toj poziciji je nepunih 11 mjeseci bio Ajdin Mešić iz SDA, dok je Sead Jakupović iz SDP-a BiH na čelu prijedorske skupštine bio od implementacije rezultata lokalnih izbora 2012. do aprila 2019. godine.