Katica potvrdio
42

Čelnik sarajevske policije Bašić postavio bivšeg komesara Halilovića kao šefa kabineta

Autor: A.D.
Bašić i Halilović
Bašić i Halilović
Aktuelni vršilac dužnosti komesara policije Kantona Sarajevo Milorad Bašić postavio je bivšeg policijskog komesara Mevludina Halilovića za šefa svog kabineta. Ovu informaciju je na sjednici Skupštine KS potvrdio ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Odgovarajući na pitanje predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, Katica je rekao da je to tačna informacija.

Potvrdio je da je Halilović prethodno imenovao Vahida Ćosića na funkciju načelnika uniformisane policije, dodajući da je to bila namjera, u smislu da ga po zakonu naslijedi kao prvi čovjek policije.

Također, Katica je, odgovarajući na pitanje, potvrdio da je Bašić u srodstvu s nekim političkim zvaničnicima.

Inače, ova rasprava se održala u okviru tačke o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica ocijenio je da izmjene predstavljaju 'civilizacijski iskorak' te da će znatno unaprijediti organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije, posebno kada je riječ o vraćanju struke i integriteta u policijske redove.

Također, naveo je da će zakonom depolitizirati rad u policiji u smislu da policijski komesar prema novim uslovima neće moći biti neko ko je, kako je rekao, ikada bio član političke stranke ili je djelovao u političkom smislu.