SDA
0

"Čelnicima tzv. A-SDA smeta antifašizam kao politika i praksa SDA"

FENA
Tvrdnja da je lider SDA Sulejman Tihić otišao na stranu Zlatka Lagumdžije, kako to tvrde čelnici takozvane A-SDA, ostala bi bez neke vrednije političke pažnje kao izraz provincijalnog duha koji političke principe i volju svodi na lične relacije namjesto trezvenog promišljanja i opredjeljivanja o ključnim pitanjima opstanka i napretka države i naroda, navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se kako "nije ovdje, nažalost, riječ o primitivnom naglabanju ličnih relacija i odnosa, već je riječ o temeljnom pitanju opstanka Bošnjaka u zadnjih stotinu godina. O Tihićevom antifašizmu je riječ!"

SDA ističe da čelnicima tzv. A-SDA smeta antifašizam kao politika i praksa Stranke demokratske akcije, smeta antifašizam bez koga bošnjački narod ne bi ni opstao.

U saopćenju se navodi da podvaljivati SDA personalna lijeva skretanja nije ništa drugo nego podvaljivanje vlastitom narodu puta njegovog nestanka.

"Predstavljati se kao takav tumač politike i puta Alije Izetbegovića od čelnika takozvane stranke A-SDA nije samo politički falsifikat njegovog svjetonazora, niti samo neovlašteno korištenje i bez saglasnosti porodice imena Alije Izetbegovića, već je opasna avantura što je časne ljude Krajine tako često skupo koštala uvijek onda kada su slijedili političke avanturiste i ograničene ljude svakojake vrste", navodi se u saopćenju SDA.

Dodaje se da je politiku zajedništva Alija Izetbegović tumačio onime što jeste, zajedništvom svih posebnosti, zajedništvom svih naroda u BiH, kao jedinu ispravnu alternativu fašističkoj etnonacionalnoj getoizaciji.

"Narod Krajine, koji vjekovima čuva i brani zapadne granice Bosne i Hercegovine i koji je to i u posljednjem ratu hrabro činio, odbit će ovo 'kukavičje jaje' razjedinjavanja bošnjačkog naroda u ovom tako dramatičnom historijskom vremenu kada mu je unutrašnje političko jedinstvo na ključnim pitanjima države više nego potrebno", navodi se u saopćenju SDA.