BiH
4

Čelnici Odbojkaškog saveza FBiH optuženi za utaju poreza

Piše: D. Brkić
Alija Fatić (56) i Sead Nazibegović (38), obojica iz Tuzle, nakon što je Općinski sud u Tuzli potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva TK odgovarat će za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Fatić je dugogodišnji sportski radnik, predsjednik nekadašnjeg prvaka BiH ŽOK Tuzla i osoba koja je bila na listi LDS-a za lokalne izbore u Općini Tuzla, dok je Sead Nazibegović dugogodišnji univerzitetski profesor.

Fatić se tereti da je počinio krivično djelo zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju, dok je zajedno sa Nazibegovićem optužen i da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Za isto krivično djelo optuženo je i pravno lice Odbojkaški savez BiH.

"Postoji sumnja da je Fatić od januara 2006. do decembra 2008. godine kao predsjednik OS FBiH odobrio isplate naknada članovima predsjedništva i drugim licima, u smislu dnevnica, korištenja automobila i dr, a da na te isplate nisu obračunati i plaćani porezi. Na taj način oštetio je budžet FBiH i pribavio protupravnu imovinsku korist OSFBiH blizu 30.000 KM", navodi Admir Arnautović, glansogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

U vrijeme predsjednikovanja Alije Fatića Sead Nazibegović je bio direktor takmičenja u ligama Federacije BiH. Optužnicom je navedeno da su kao saučesnici zloupotrijebili položaj i da su resornom ministarstvu ZDK na ime kotizacija, članarina, registracija i licenci za igrače dostavili fakture za tri takmičarske sezone s uvećanim iznosima od predviđenih.

Ministarstvo je uplatilo novac za dvije sezone i jednu sezonu djelimično, a sumnja se kako su Fatić i Nazibegović na taj način pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 25.650 KM.