New York
0

Čelnici EU zabrinuti nedostatkom konsenzusa u BiH

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj je 22. septembra 2009. godine u New Yorku učestvovao na ministarskom sasatanku sa EU trojkom koju su predstavljali Carl Bilt, ministar vanjskih poslova Švedske, Olli Rehn, evropski komesar za proširenje, Robert Cooper, generalni direktor za politička pitanja u Vijeću Evropske unije i Alfonso Lucini, generalni direktor za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Španije.

Teme sastanka bile su dinamika ispunjavanja obaveza BiH koje proizilaze iz potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ekonomske prilike i politička situacija u zemlji, modeli budućeg pristupa međunarodne zajednice i EU Bosni i Hercegovini, te liberalizacija viznog režima. Predstavnici EU trojke izrazili su zabrinutost nedostatkom političkog konsenzusa u zemlji, što je neophodan uvjet za nastavak reformi koje su znatno usporene ili u nekim slučajevima potpuno zaustavljene.

Ponovljen je stav Unije da je budućnost regiona u EU, ali je istovremeno izražena i zabrinutost zaostatkom koji BiH ima u odnosu na dinamiku reformskih procesa ostalih zemalja regije, a kašnjenje sa ispunjavanjem obaveza iz Mape puta za libearlizaciju viznog režima navedeno je kao potvrda takve ocjene.

Ministar Alkalaj je upoznao prisutne sa aktivnostima koje nadležne institucije BiH poduzimaju u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja, te informirao o ubrzanom ispunjavanju preostalih uvjeta za libralizaciju viznog režima. Istakao je da u BiH postoji politički konsenzus za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u i složio se sa ocjenom da reformska dinamika nije na zadovoljavajućem nivou.

Kako saopštavaju iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH, tokom sastanka je ponovo potcrtano da je neupitna zajednička vizija stabilne i prosperitetne BiH kao punopravne članice EU i NATO-a, te je još jednom izražena spremnost EU za pružanje tehničke, ekspertske i finansijske pomoći Bosni i Hercegovini na njenom putu evroatlantskih integracija.