Burna sjednica
0

Čelni ljudi Općinskog vijeća Donji Vakuf podnijeli ostavke

FENA
Donji Vakuf (Foto: Arhiv)
Donji Vakuf (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući i zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Donji Vakuf Dževad Mehdić i Amela Behmen-Vinčević podnijeli su ostavke na današnjoj maratonskoj i veoma burnoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf zbog, kako su naveli, “netrpeljivosti i opstrukcija općinskog načelnika i pojedinih vijećnika, i neispunjavanja minimalnih uvjeta za rad OV-a”.

Ovakvom ishodu sjednice prethodila je trosatna rasprava nakon što je u dnevni red na njihovu inicijativu vanredno uvrštena tačka dnevnog reda o izjašnjavanju vijećnika o povjerenju predsjedvajućem i zamjeniku predsjedavajućeg OV-a.

Iako su se vijećnici tajnim glasanjem izjasnili za ostanak Mehdića i Behmen-Vinčević na poziciji predsjedavajućeg i zamjenice predsjedavajućeg Općinskog vijeća, oni su ipak podnijeli neopozive ostavke a razloge donošenja takve odluke pojasnili za govornicom.

"Smatram da moje dalje predsjedavanje gubi svaki smisao, posebno ako uzmemo u obzir odnos općinskog načelnika prema Vijeću, ali i prema predsjedavajućem i zamjeniku predsjedavajućeg. Na sceni vlada jedan vid netrpeljivosti i opstrukcije, kakvi su u demokratskom svijetu neprihvatljivi", kazao je Dževad Mehdić, jedan od inicijatora nedavno provedenog postupka opoziva načelnika Huse Sušića.

Sjednica je prekinuta a nastavak zakazan za 6. januara, s obavezom klubovima vijećnika da do 5. januara dostave prijedloge za izbor novog predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Donji Vakuf.