BiH
39

Čelni ljudi FBiH saglasni: Entitetske institucije moraju biti bolje i efikasnije

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara obratio se novinarima nakon sastanka održanog sa čelnicima FBiH o funkcionisanju vlasti u entitetu i smještaju federalnih institucija, kazavši da su određeni nesporazumi riješeni, ukazujući pri tome na važnost rješavanja problema na putu EU integracija.

Čavara je poručio da je na sastanku usaglašeno da institucije u FBiH moraju bolje i efikasnije funkcionisati. Kako kaže, potrebno je izbjegavati sva pitanja koja dijele parlamentarnu većinu jer vrijeme Bosni i Hercegovini nije saradnik.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović kazao je da je današnji sastanak napredak, jer je on prvi put pozvan na njega. On je istakao da je bilo govora o operativnim stvarima, ali da misli kako je zadaća parlamentarne većine da se otkoče neki procesi.

Spomenuo je zahtjeve za ocjene ustavnosti, koje je podnio ističući da oni nisu s ciljem kočenja reformskih procesa.

Premijer FBiH Fadil Novalić je prokomentarisao stavljanje BiH na crnu listu Evropskog udruženja banaka i kritike Udruženja poslodavaca FBiH.

On je kazao da je dio za bankarski sektor dio pisma namjere i reformske agende koji se odnosi na harmonizaciju zakona u RS-u i FBiH.

Kazao je da podržava ili da se sve odluke prenesu na viši nivo ili na nivo entiteta. Dodao je da FBiH ima spremne zakone, ali da oni ne smiju biti asimetrični.

Što se tiče poslodavaca, on je rekao da su se svi bazirali na topli obrok, ali da u FBiH ima 128 hiljada uposlenika koji nemaju topli obrok.

Novalić je rekao da postoje zakoni koji moraju proći u Parlamentu FBiH poput zakona o finansijama, budžetima i slično.

Predsjedavajući ZDPFBiH Edin Mušić kazao je da će Zastupnički dom napraviti dinamiku koja će zadovoljiti očekivanja i obaveze do Nove godine te da FBiH ima sasavim dovoljno vremena.

Što se tiče Novalićevih tvrdnji da je riječ o 99 pitanja koja stoje u Parlamentu FBiH, Mušić je rekao da se zapravo radi o 12 prijedloga i 9 nacrta zakona.

Istakao je da je nulto pitanje u Domu naroda, a to je odnos naspram Zakona o igrama na sreću koji treba dobiti ili ne dobiti prolaz, kao i Zakon o borcima, koji su kočnica.

Sastanku koji je organizovao predsjednik FBiH Marinko Čavara prisustvovali su potpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, federalni premijer Fadil Novalić i njegovi zamjenici Jelka Milićević i Vesko Drljača te čelnici Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH Edin Mušić, Mladen Bošković, Vesna Švancer, Lidija Bradara, Jasenko Tufekčić i Drago Puzigaća.