BiH ima 4.000 amatera
0

Čeljo: Radioamateri neprimjetni dok ne zatrebaju

FENA
U Sarajevu je danas održana svečana skupština Asocijacije radioamatera u BiH, a povodom 20 godina članstva u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU).

Bila je ovo prilika da se radioamateri zahvale svima koji su doprinijeli članstvu Asocijacije u ITU-u te uspješnom radu ove asocijacije.

Tako su zahvalinice dobili Mahir Hadžiahmetović, Fehim Škaljić, Veljo Droca, Nermin Ogrešević, Jasminko Huseinčehajić, Hilmija Hodović, Emin Skopljak i Abdulah Gutić.

Održano je i nekoliko panel diskusija o odgovoru radioamatera na prirodne nepogode, spašavanje života, imovine i okoliša. Također, dodijeljene su i nagrade madim radioamaterima, najuspješnijim radioklubovima, itd.

"Radioamateri su uvijek bili neprimjetni, dok ne zatrebaju. U toku godina oni učestvuju na različitim takmičenjima, susretima te kampovima za obuku. U 21. vijeku radioamateri su obogaćeni novim tehnološkim dostignućima i posao im je olakšan. Hvale vrijedna je nagrada koju su naši radioamateri dobili prošle godine na svjetskom takmičenju. Naime, osvojili su četvrto mjesto u vrlo jakoj konkurenciji na HQ takmičenju", kazao je predsjednik Asocijacije Sead Čeljo.

Zajednica radioamatera u svijetu broji sedam miliona članova, a u BiH ih je oko četiri hiljade.

Pomoćnik ministra prometa i komuniikacija BiH Željko Knežević je u izjavi za medije kazao da je značaj Asocijacije i radioamatera ogroman.

"Asocijacija je aktivna u cijelom svijetu i daje veliki doprinos u globalnoj mreži radioamaterizma. Nova tehnološka dostignuća su promijenila ljudske živote ii ponudila bezbroj olakšica. Međutim, veliki je problem pristup tim sredstvima. Zbog toga ITU organizira razne treninge i obuke putem kojih približavaju ITU običnim ljudima", kazao je Knežević.

Radioamateri su u toku skupštine predložili i niz zaključaka radi bolje koordinacije u procesima spašavanja u uvjetima prirodnih nesreća.