Čudo neviđeno
0

Čelinac: Odrekao se odborničkih naknada za most preko Vrbanje

SRNA
Vinko Džombić (Foto: SRNA)
Vinko Džombić (Foto: SRNA)
Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Čelinac Vinko Džombić uložio je 10.000 KM zarađenih od odborničkih naknada u izradu projekta mosta preka rijeke Vrbanje u zaseoku Crne Rijeke.

Odbornička naknada u čelinačkom parlamentu iznosi 320 marke i spada među najmanje u Republici Srpskoj.

Džombić, koji je i direktor preduzeća "Megamont", rekao je da se na ovaj gest odlučio zato što već 32 godine đaci i stariji ljudi svakodnevno prelaze rijeku splavom.  

"Nije to ni lako ni bezbjedno s obzirom na to da se rijeka prelazi splavom i kada je led i kada su vode nabujale, jer se mora putovati u školu, na posao i ljekaru", objašnjava Džombić koji živi u Crnoj Rijeci u kojem s obje strane rijeke ima pedesetak domaćinstava.

Projekat za most je završen, pa se Džombić nada da će izgradnja mosta, čija je predračunska vrijednost gotovo 200.000 maraka, biti uvrštena u opštinski budžet naredne godine.

Prema njegovim riječima, pozicioniranje u opštinskom budžetu bio bi dovoljan razlog da ovaj infrastrukturni objekat dobije podršku republičkih institucija i međunarodnih organizacija.

Stanovnici Crne Rijeke koji žive s desne strane Vrbanje prinuđeni su da splavom prelaze rijeku ne samo kada posjećuju komšije i prijatelje nego i kada idu na groblje ili na molitvu u crkvu. 
S lijeve strane rijeke potrebe su još veće jer su na suprotnoj strani magistralnog puta Banja Luka - Čelinac - Kotor Varoš, autobuska stanica i trgovina. Ko neće ili ne smije da se prevozi na labavom splavu napravljenom na limenim bačvama mora se uputiti tri kilometra nizvodno do mosta u Babićima. 

Na lokaciji gdje je most nekada bio davno je riješena sva prateća infrastruktura u šta se ubrajaju pristupni putevi, imovinsko-pravni odnosi, pa se jedino čeka dobra volja opštinske vlasti.

Preko Vrbanje u mjestu Crna Rijeka decenijama ranije rađeni su mostovi koja je nabujala rijeka odnosila. Posljednji most izgrađen je uoči Drugog svjetskog rata, a poplava ga je odnijela 30. novembra 1979. godine. 

Budući da je most od životnog značaja za ljude ovog kraja, od tada do danas gotovo svako opštinsko rukovodstvo obećavalo je da će ga obnoviti. Obećanje još niko nije ispunio. 

Osamdesetih godina mještani su pokušali da samo sagrade viseći most oko 400 metara nizvodno, ali im to nije uspjelo jer je riječ o zahtjevnom poduhvatu. 

Crna Rijeka, koje se nalazi na granici čelinačke i kotorvaroške opštine, zbog povoljnog položaja ima sve preduslove, osim mosta, da se širi. Naročito se u ovom kraju povećava broj vikendica.