{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čekić: Velika obmana domaće i međunarodne javnosti

F
22.3.2007. u 08:21
0
0
Čekić: Velika obmana domaće i međunarodne javnosti
0
Čekić: Velika obmana domaće i međunarodne javnosti
Predsjednik Instituta za istraživanje ratnih zločina prof. Smail Čekić reagirao je danas na jučerašnji istup na konferenciji za medije predsjednika i članova Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.
Čekić izražava zadovoljstvo što je na konferenciji potvrđeno da je Izvještaj Komisije za Srebrenicu usvojen konsenzusom i što su članovi Komisije iz RS-a i dalje ostali pri stanovištu da je sve ono što je navedeno u Izvještaju bezrezervno istinito.

To ima i imat će nesumnjivu vrijednost od historijskog značaja, navodi Čekić u saopćenju za javnost, ističući da takav Izvještaj nikada nije dovodio u pitanje, a pogotovo ga nikada nije zloupotrebljavao. Napominje da je Izvještaj Komisije od juna 2004. godine objavljen i dostupan javnosti.

Dodaje da su, pored spiska od 7.806 imena, čiji je datum nestanka unutar razdoblja od 10. do 19. jula i tokom jula 1995. članovi Komisije iz Republike Srpske "zaboravili" spomenuti i spisak Komisije od 936 osoba (spisak B), čiji je "najmanje jedan datum nestanka unutar prethodnog perioda, od 10. do 19. jula 1995., a ostali datumi van jula 1995.".

On kaže i da su navedeni spiskovi pravljeni na osnovu 35 izvora različite provenijencije, a ne samo na osnovu prijava članova porodica i drugih osoba, kako je to pogrešno prezentirano na konferenciji za štampu.

Nepobitna je činjenica, ističe Čekić, da u materijalima Komisije za Srebrenicu postoje dokazi i o učešću rukovodstva Republike Srpske u događajima u i oko Srebrenice jula 1995. Stoga ukazuje na naredbe Radovana Karadžića za izvršenje genocida u Srebrenici od 9. jula 1995. godine.

Također, Čekić dodaje kako je evidentna i činjenica da u materijalima Komisije za Srebrenicu postoje dokazi i o učešću Vojske Jugoslavije i MUP-a Republike Srbije u spomenutim događajima, te učešću dobrovoljaca iz Srbije, Grčke i Rusije, iako to nije bio predmet istraživanja Komisije.

U Izvještaju Komisije od 15. juna se navodi postojanje naredbe o učešću "neke manje jedinice policije iz Republike Srpske Krajine i Republike Srbije na blokiranju i zarobljavanju izbjeglica iz Srebrenice" 12. jula i konstatuje da "analizom cjelokupne dokumentacije ne dolazi se do pouzdanih dokaza o učešću tih jedinica u događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995.".

Međutim, u materijalima Komisije prikupljenim do 15. juna 2004. među osobama koje su učestvovale u spomenutim događajima evidentiran je i jedan broj radnika javne i državne bezbjednosti MUP-a Srbije u vezi s hapšenjem Bošnjaka iz Srebrenice i Srbiji, koji su pokušali sačuvati goli život, i njihovoj predaji policiji RS-a, a to je potvrdila i Radna grupa, navodi Čekić.

Iako nije imala mandat da pruži odgovor na pitanje karaktera sukoba u Srebrenici, Čekić navodi da je Komisija za Srebrenicu pružila odgovor i na to pitanje, što potvrđuju i njeni članovi iz RS-a.

Kako navodi Čekić, Radna grupa je, utvrđujući broj i identitet učesnika događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 2005. na osnovu relevantne dokumentacije, utvrdila da su u tim događajima, pored MUP-a Republike Srpske, učestvovali i pripadnici dviju jedinica MUP-a Srbije - "Škorpioni" i druga pod kontrolom Vasilija Mijovića.

Također, utvrdila je kako je "brojno stanje jedinica Vojske Republike Srpske koje su u cijelosti ili djelimično učestvovale u događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. odnosno broj i identitet njihovih pripadnika - 22.952.

U ovaj broj uključeni su naredbodavci i neposredni izvršioci, kao i strani državljani, uključujući i one koji su dobovoljno pristupili Vojsci Republike Srpske, te osobe za koje je, na osnovu materijala Komisije za Srebrenicu, podataka Ministarstva odbrane Republike Srpske i najnovije dokumentacije Drinskog korpusa, dobijene od Haškog tribunala, utvrđeno da su sada pripadnici Vojske Srbije i Crne Gore, a ranije Vojske Jugoslavije".

Čekić ističe kako nikada nije tvrdio da "postoji tajni aneks Izvještaja" ili nešto slično.

On navodi i da je agent Srbije i Crne Gore Međunarodnom sudu pravde 8. januara 2006. dostavio nekoliko novih dokumenata, s napomenom da su "veoma važni za objektivnu i konačnu presudu".

Dva dana kasnije, služba Registrara fotokopije tih dokumenata dostavila je agentu i koagentu BiH da potvrde da li su kopije identične originalu i da li su prevodi tačni. Analizom je i utvrđeno da su iz tog izvještaja isključene one stranice i konstatacije u kojima se navode rezultati istraživanja Radne grupe o učešću Vojske Jugoslavije i jedinica MUP-a Srbije u događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995.

Time je agent Srbije i Crne Gore obmanuo Međunarodni sud pravde, s namjerom da prikrije izuzetno važne činjenice na osnovu kojih je nedvosmisleno Vlada RS-a dokazala učešće pripadnika Vojske Jugoslavije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, uključujući i specijalne jedinice Državne bezbjednosti u navedenim događajima.

O obmani agenta Srbije i Crne Gore ja sam govorio u medijima, a ne o Izvještaju Komisije za Srebrenicu, niti izvještajima Radne grupe, navodi Čekić u svom reagiranju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: