BiH
0

Čekić: I 20. i 21. stoljeće su nažalost počeli genocidom

FENA
Utvrđeno je da je 20. stoljeće počelo genocidom i završeno je genocidom, a mnogi istraživači se slažu s ocjenom da je to stoljeće nažalost stoljeće genocida.

Međutim, svjedoci smo i da je 21. stoljeće počelo genocidom, pri čemu imam u vidu Darfur, kazao je direktor Instituta za ratne zločine u BiH prof. dr. Smail Čekić danas na javnom predavanju u Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) govoreći o temi "Genocid u BiH u 20. stoljeću" i nedavnoj presudi Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Čekić je kazao da su dosadašnji rezultati naučnih istraživanja pokazali, kada je riječ o BiH i Balkanu uopće, da je genocid vršen i na početku 20. stoljeća, i sredinom, i na kraju tog stoljeća. S tim u vezi, spomenuo je balkanske ratove, 1912. i 1913., kada su nad brojnim muslimanima, posebno na području Kosova, Makedonije, Sandžaka i Crne Gore izvršeni brojni zločini uključujući i onaj najteži oblik -genocid.

Brojni zločini su, ustvrdio je, vršeni i za vrijeme Prvog svjetskog rata.

„Kada govorimo o BiH od vremena formiranja monarhističke Jugoslavije od 1918. pa sve vrijeme do 1941., s manjim ili većim oscilacijama izvršeni su brojni zločini. Primjera radi, samo na području istočne Hercegovine u periodu od 19. do sredine 20. godine izvršeno je više od 3.000 'vansudskih ubistava' a nekoliko sela je spaljeno“, kazao je Čekić.

Kao primjer je naveo i „težak zločin u monarhističkoj Jugoslaviji, koji je 1924. izvršen na području današnje Crne Gore, u mjesto Šahovići“, te „vrijeme Drugog svjetskog rata u periodu 1941.–1945. kada su ponovno muslimani stradali i to na genocidnoj osnovi, prije svega od četničkog pokreta Draže Mihailovića“. U 20. stoljeću muslimani su masovno iseljavani iz BiH i Balkana, a nad njima su na kraju 20. stoljeća u RBiH nažalost izvršeni i genocid i drugi oblici zločina, zločina koji su, bar nama u BiH, dodao je, svima dobro poznati.

Što se tiče BiH u Drugom svjetskom ratu, Čekić naglašava da su izvršeni brojni zločini, uključujući genocid nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugi oblici zločina protiv mnogih antifašista i svih onih koji su podržavali Narodnooslobodilački pokret.

Ako se govori o zločinima koji su na kraju 20. stoljeća izvršeni u RBiH, činjenica je, naglasio je, da su nad Srbima i Hrvatima izvršeni određeni ratni zločini koje Institut za ratne zločine u BiH, na čijem je on čelu, istražuje i koji se, radi historijske istine, objektivnosti i cjelovitosti pristupa problemu, moraju istraživati.

Kada je riječ o presudi MKSJ u kojoj je Srbija proglašena krivom u onom dijelu koji se odnosi na nesprječavanje genocida u Srebrenici, Čekić je kazao kako su svi najpriznatiji naučni autoriteti iznijeli svoj stav i mišljenje o tome i rekli, među ostalim, da je ona kontradiktorna i da nije pravno utemeljena, a, prema nekima je i sramna.

„Na temelju analize presude zaista se može utvrditi da je ona pravno neutemeljena, kontradiktorna i ja otvoreno izjavljujem da je u određenim dijelovima lažna i predstavlja falsifikat posebno kada se daju određene ocjene o pojedinim zločinima i jedinicama kao što je to slučaj s legalnim jedinicama MUP-a Republike Srbije koji se zovu 'Škorpioni'“, kazao je Čekić.