{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čekić: I 20. i 21. stoljeće su nažalost počeli genocidom

F
27.3.2007. u 18:13
0
0
Čekić: I 20. i 21. stoljeće su nažalost počeli genocidom
0
Čekić: I 20. i 21. stoljeće su nažalost počeli genocidom
Utvrđeno je da je 20. stoljeće počelo genocidom i završeno je genocidom, a mnogi istraživači se slažu s ocjenom da je to stoljeće nažalost stoljeće genocida.
Međutim, svjedoci smo i da je 21. stoljeće počelo genocidom, pri čemu imam u vidu Darfur, kazao je direktor Instituta za ratne zločine u BiH prof. dr. Smail Čekić danas na javnom predavanju u Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) govoreći o temi "Genocid u BiH u 20. stoljeću" i nedavnoj presudi Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Čekić je kazao da su dosadašnji rezultati naučnih istraživanja pokazali, kada je riječ o BiH i Balkanu uopće, da je genocid vršen i na početku 20. stoljeća, i sredinom, i na kraju tog stoljeća. S tim u vezi, spomenuo je balkanske ratove, 1912. i 1913., kada su nad brojnim muslimanima, posebno na području Kosova, Makedonije, Sandžaka i Crne Gore izvršeni brojni zločini uključujući i onaj najteži oblik -genocid.

Brojni zločini su, ustvrdio je, vršeni i za vrijeme Prvog svjetskog rata.

„Kada govorimo o BiH od vremena formiranja monarhističke Jugoslavije od 1918. pa sve vrijeme do 1941., s manjim ili većim oscilacijama izvršeni su brojni zločini. Primjera radi, samo na području istočne Hercegovine u periodu od 19. do sredine 20. godine izvršeno je više od 3.000 'vansudskih ubistava' a nekoliko sela je spaljeno“, kazao je Čekić.

Kao primjer je naveo i „težak zločin u monarhističkoj Jugoslaviji, koji je 1924. izvršen na području današnje Crne Gore, u mjesto Šahovići“, te „vrijeme Drugog svjetskog rata u periodu 1941.–1945. kada su ponovno muslimani stradali i to na genocidnoj osnovi, prije svega od četničkog pokreta Draže Mihailovića“. U 20. stoljeću muslimani su masovno iseljavani iz BiH i Balkana, a nad njima su na kraju 20. stoljeća u RBiH nažalost izvršeni i genocid i drugi oblici zločina, zločina koji su, bar nama u BiH, dodao je, svima dobro poznati.

Što se tiče BiH u Drugom svjetskom ratu, Čekić naglašava da su izvršeni brojni zločini, uključujući genocid nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugi oblici zločina protiv mnogih antifašista i svih onih koji su podržavali Narodnooslobodilački pokret.

Ako se govori o zločinima koji su na kraju 20. stoljeća izvršeni u RBiH, činjenica je, naglasio je, da su nad Srbima i Hrvatima izvršeni određeni ratni zločini koje Institut za ratne zločine u BiH, na čijem je on čelu, istražuje i koji se, radi historijske istine, objektivnosti i cjelovitosti pristupa problemu, moraju istraživati.

Kada je riječ o presudi MKSJ u kojoj je Srbija proglašena krivom u onom dijelu koji se odnosi na nesprječavanje genocida u Srebrenici, Čekić je kazao kako su svi najpriznatiji naučni autoriteti iznijeli svoj stav i mišljenje o tome i rekli, među ostalim, da je ona kontradiktorna i da nije pravno utemeljena, a, prema nekima je i sramna.

„Na temelju analize presude zaista se može utvrditi da je ona pravno neutemeljena, kontradiktorna i ja otvoreno izjavljujem da je u određenim dijelovima lažna i predstavlja falsifikat posebno kada se daju određene ocjene o pojedinim zločinima i jedinicama kao što je to slučaj s legalnim jedinicama MUP-a Republike Srbije koji se zovu 'Škorpioni'“, kazao je Čekić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: