BiH
3

Čekanje se nastavlja: Stanari zgrade "Ćiro" 25 godina očekuju rješenje stambenog pitanja

R. D.
(Foto: Klix.ba)
Svakom čekanju jednom dođe kraj, osim ako ste prije nesretnog rata živjeli u Mostaru na adresi Moše Pijade br. 1. Zgrada koja se u gradu na Neretvi popularno zove Ćiro, jer je nekad bila željeznička stanica i u njoj bio ugostiteljski objekat tog imena, srušena je odmah na početku rata, ali prava stanara ove zgrade ostaju neriješen do dana današnjeg.

Damir Cvitanović predstavnik je stanara koji već dvije decenije obilazi vrata nadležnih institucija tražeći odgovor šta se planira sa stanarima njegove zgrade. Odlukom gradskih vlasti, odmah poslije rata, zgradi nije predviđena obnova, ali je stanarima dato obećanje da će biti kompenzirani stanovima na drugim lokacijama. Posljednjih deset godina obećanje obuhvata obnovu obližnje Mikačića zgrade, kojoj je dograđen jedan sprat, sve zbog stanara zgrade Ćiro.

"Vrijeme prolazi, a ništa se konkretno ne dešava. Imam osjećaj da niko zaista ne želi riješiti problem nas stanara, da nam se samo mažu oči", razočarano i rezignirano govori Cvitanović, spominjući sudbine svojih komšija, osam porodica iz isto toliko stanova, koji dvadeset pet godina plaćaju skupu cijenu neimanja vlastitog doma.

"Sva prava su na našoj strani i mi ne tražimo ništa što nije naše, ja sam svojevremeno gledao projekat novoprojektovanog sprata Mikačića kuće, sa stanovima koji kvadraturom odgovaraju našima, na jednom je bilo moje prezime. Ne znam što sad ta priča dolazi u pitanje", pita se Cvitanović.

Nedavno je na insistiranje stanara održan još jedan sastanak s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, ali po riječima Cvitanovića nije se napravio nikakav pomak, već se u priču samo uključuju pojedini odjeli gradske uprave i vlasnik zgrade JP Željeznice Federacija BiH.

Sad je već izvjesno da će preko zgrade Ćiro prelaziti jedan trak proširene saobraćajnice koji sa Španskog trga ide prema sjevernu i izlazi na novi most. Ostaje samo da se vidi šta će biti sa stanarima, njihovim stanovima i obećanjima koja su dobijali, a još čekaju ostvarenje.