{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čekaju se još četiri izvještaja o protestima 7. februara

S
27.6.2014. u 14:14
5
16
Čekaju se još četiri izvještaja o protestima 7. februara
5
Čekaju se još četiri izvještaja o protestima 7. februara
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nezavisni odbor policijske strukture BiH danas je od bezbjednosnih i tužilačkih institucije koje nisu dostavile izvještaj o nasilnim protestima 7. februara u Sarajevu ponovo zatražo da to hitno učine, nakon čega će detaljno razmotriti dobijene informacije.
Izvještaje nisu dostavili Ministarstvo sigurnosti BiH, MUP Kantona Sarajevo, Tužilaštvo Federacije BiH, te Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora policijske strukture BiH Žiko Krunić rekao je novinarima nakon hitne sjednice Odbora da je ovo tijelo od većine nadležnih institucija od kojih je to traženo dobilo izvještaj, a da će prema četiri institucije koje to nisu uradile biti upućena urgencija da što prije dostave informacije o događajima 7. februara.

"Nakon toga, u razumnom roku, održat ćemo sjednicu Nadzornog odbora na kojoj ćemo analizirati sve te izvještaje i dokumentaciju koja nam bude dostavljena, uključujući i akt Tužilaštva BiH koji smo danas primili", naveo je Krunić.

Prema njegovim riječima, radi se o izuzetno osjetljivom događaju prilikom kojeg je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH i pričinjena druga šteta.

"Od relevantnih bezbjednosnih i tužilačkih institucija traženo je da hitno dostave izvještaje kako bi Nezavisni odbor stekao sliku o njihovom viđenju tih dešavanja", podsjetio je Krunić.

On je istakao da Nezavisni odbor u donošenju eventualne odluke u vezi sa događajima 7. februara mora voditi računa o tome da odluka bude zasnovana na tačno utvrđenoj materijalnoj istini, odnosno na osnovu činjenica.

"A te činjenice očekujemo da ćemo dobiti iz izvještaja nadležnih organa od kojih smo to tražili. Na bazi tih činjenica, podataka koje ćemo dobiti, mi ćemo krajnje odgovorno, nepristrasno, profesionalno, na bazi iskustva koje svako od nas devetoro ima iz dosadašnjeg rada, zaključiti o čemu se tu radi, odnosno šta se to desilo 7. februara", zaključio je Krunić.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 11. juna donio je zaključak kojim od nadležnih institucija u BiH traži da, u najkraćem roku, dostave svu relevantnu dokumentaciju u vezi sa nasilnim protestima građana i događajima koji su se desili u Sarajevu 7. februara.

Protesti građana u Sarajevu 7. februara prerasli su u nerede, u kojima su zapaljene zgrada Predsjedništva BiH i Vlade Kantona Sarajevo.

Tužilaštvo BiH optužilo je direktora Agencije za istrage i zaštitu Gorana Zupca za nesavjesno postupanje u službi tokom navedenih događaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: