BiH
0

Čeka se zvanična odluka o koaliciji SNSD-a i SDS-a

SRNA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Koalicija dvije najveće političke stranke u Republici Srpskoj (RS) SNSD-a i SDS-a čeka još samo donošenje zvanične odluke o saradnji na nivou BiH, potvrđeno je u centralama ovih partija.

Kako pišu "Večernje novosti", ova koalicija će za sada biti formirana u parlamentu BiH, dok će Narodna skupština RS ostati uskraćena za zajednički nastup ove dvije stranke.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je Predsjedništvo partije odlučilo da se obave razgovori sa svim parlmentarnim strankama u RS i BiH, a na pitanje da li je već bilo razgovora sa SNSD-om odgovorio je da je bilo neformalnih kontakata, ali da su oni ostvareni i sa drugim strankama.

"Mislim da je već sada izvjesno da ćemo razgovarati sa SNSD-om na nivou BiH, ali tek kada se sklopi čitava politička slika. U javnosti su se pojavile spekulacije da će SNSD i SDS biti u koaliciji i u Narodnoj skupštini RS, što moram da demantujem", rekao je Bosić.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je da je njihov stav da se u koaliciju u Narodnoj skupštini RS ide sa DNS-om i Socijalističkom partijom, dok su za parlament BiH otvoreni i za koaliciju sa SDS-om, jer se tamo brane interesi RS i potrebno je jedinstvo srpskih predstavnika.

On je rekao da je Republici Srpskoj potrebno deset glasova u Predstavničkom domu parlamenta BiH i da će to biti glasovi SNSD-a i SDS-a.

"Koalicija sa SDP-om i PDP-om ne dolazi u obzir nigdje, a ono što je sada jasno je da je SNSD usaglasio stavove sa HDZ-om BiH na državnom nivou", rekao je Vasić i dodao da je prvi cilj SNSD-a formiranje vlasti u RS.
Prema njegovim riječima, SNSD je do sada neformalno razgovarao sa svim partijama, osim sa PDP-om, a čekaju se zvanični, kada će se sastati delegacije stranaka. 

"Prije toga, razgovore sa svim strankama iz RS i, naravno, SDS-om će obaviti novi predsjednik Milorad Dodik", dodao je Vasić.