Premještaj u Italiju
0

Čeka se viziranje pasoša i izmještanje rudara

FENA
Pasoši rudara Mehmeda Dizdarevića (1972.), koji je nedavno teško povrijeđen u eksploziji metana u Rudniku mrkog uglja Zenica te dva ljekara iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje je rudar smješten, poslani su u italijansku ambasadu na viziranje, nakon čega se do podneva očekuje njihovo izmještanje u Italiju.

Kako je potvrđeno Feni iz kabineta potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe, aktivnosti oko premještanja Dizdarevića na kliniku u Veroni uz pratnju dvaju ljekara KCUS-a time se privode kraju.

Povrijeđenom je rudaru sinoć osiguran pasoš, dok su sve garancije državnih organa već izdate.

Očekuje se da će nakon okončanja te procedure konvoj s kolima hitne pomoći i najvjerovatnije u pratnji policije u 12.00 sati krenuti iz KCUS-a te prevesti do Sarajevskog aerodroma Dizdarevića i spomenuta dva ljekara. Dogovoreno je da se u kliniku u Veroni ekipa preveze avionom tipa "cesna".

Portparolka KCUS-a Biljana Jandrić potvrdila je Feni da će u Italiju Dizdarevića pratiti anesteziolog Ilijas Aslani i anestetičar Enes Ćizmić, koji mogu pružiti adekvatnu liječničku pomoć pacijentu.

Ona je kazala da će Dizdareviću u Veroni pokušati presaditi umjetnu kožu koja se ne može naći ni u jednoj klinici na području bivše Jugoslavije.