BiH
14

Čeka se raspisivanje konkursa: Direktori osnovnih škola KS traže zapošljavanje na neodređeno

Piše: S. H.
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Foto: (Arhiv/Klix.ba)
Udruženje direktora osnovnih škola Kantona Sarajevo (KS) podržava ideju Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS da se raspišu konkursi na neodređeno u obrazovnim institucijama, kako bi se spriječila dugogodišnja agonija nastavnika koji svake godine iščekuju da li će dobiti posao ili ne.

August je definitivno najstresniji period za prosvjetne radnike koji nemaju ugovor na neodređeno te se svake godine moraju prijavljivati na konkurse i iščekivati da li će dobiti posao.

U Kantonu Sarajevo situacija je naročito teška, jer radnici koji rade pet ili šest godina na određeno nemaju zagarantovan posao, a raspisivanje konkursa svake godine otvara mogućnost i za brojne malverzacije.

Raspisivanje konkursa također u finansijskom smislu mnogo košta škole, ali i kandidate koji se moraju prijaviti na nekoliko mjesta.

"Što se tiče prijema na neodređeno smatramo da nema razloga da ne budu primljeni uposlenici na neodređeno vrijeme tamo gdje postoji stvarna potreba i gdje za duže vrijeme neće doći do tehnološkog viška (u skladu s petogodišnjim planom kadrovskih potreba škole). U protekle dvije godine više od 200 uposlenika otišlo je u penziju, tako da su ta mjesta upražnjena i postoji stalna potreba da se popune. Nepotrebno je svake godine obnavljati procedure, trošiti budžetski novac i maltretirati ljude da kopiraju i prikupljaju dokumentaciju, kako bi aplicirali na desetine konkursa", istakao je za Klix.ba Muamer Tinjak, predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola KS.

Kada je otvoreno mnogo pozicija u školi na konkursu svake godine, dovodi se u pitanje kvalitetno funkcionisanje škole, jer se ne može na vrijeme uraditi raspored, podjela obaveza, razredništva, sekcije i slično.

"Također je veoma stresno za aplikante na konkursu da svake godine prolaze kroz tu neizvjesnost hoće li dobiti posao, što sigurno utječe i na kvalitet njihove pripreme za početak školske godine. Dobar nastavnik je nastavnik koji je rasterećen, odmoran i spreman za novu školsku godinu", istakao je Tinjak.

Za ovu školsku godinu konkursi na neodređeno u osnovnim školama KS bit će raspisani samo gdje postoji stvarna potreba, a za narednu godinu očekuje se raspisivanje mnogo većeg broja na neodređeno, jer će se time dugoročno uštedjeti novac, ali i rasteretiti nastavnici.