BiH
57

Čeka se obećano uređenje gradske plaže Žanj u Goraždu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Dugo toplo ljeto Goraždani najčešće provode na drinskim plažama. Istina, ove su godine uskraćeni za jednu od najljepših plaža koja je krasila grad i na kojoj je u ljetnim mjesecima znalo biti i po stotinu kupača.

Projektom zaštite od poplava, odnosno čišćenja priobalja rijeke Drine u užem gradskom jezgru koji je realizovan u prošloj godini kupalište je uklonjeno, a očekivanja da će Drina prirodnim putem, za kratko vrijeme "donijeti" šljunak na Žanj, pala su u vodu. Tako i u rijetkim danima kada je regulacija vodostaja Drine odgovarajuća a rijeka nije ledena, posjetioci moraju tražiti druga mjesta na obali. Ima ih duž priobalja a najviše kupača bude oko gradskog mosta.

S nestrpljenjem se očekuje obećano uređenje Žanja, posebno među mladima jer je najpopularnije kupalište u Goraždu poznato čak i u svijetu zbog "Igara na Žanju" koje su u najtežim ratnim danima organizovane upravo na plaži u centru grada.

U međuvremenu traju radovi na uređenju plaža i izletišta pored rijeke Drine. Tako je uređen dio popularnog izletišta na Sadbi koje je bilo u veoma lošem stanju a mašine su radile i na uređenju izletišta Zupčići.

"Mislimo da će to pozitivno utjecati na turizam, a svakako nam je od interesa i da uređujemo životni prostor. Osim Sadbe i Zupčića, nakon što smo dobili odobrenje od Agencije za vodno područje rijeke Save, ulazimo i u radove uređenja kupališta Žanj. Napravit ćemo i mali bazen u šljunku za naše najmlađe sugrađane, što će svakako doprinijeti proširivanju sadržaja u našem gradu", kaže Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Kantonalne vlasti su također poduzele aktivnosti kad je riječ o turizmu. Na zadnjoj sjednici Vlade BPK Goražde prihvaćen je prijedlog strategije razvoja turizma za period 2016-2020. Riječ je o dokumentu koji je predvidio investiciju od 3.760.000 KM sa četiri strateška cilja koja se trebaju provesti.

"Prvi strateški cilj je u vrijednosti od milion KM i on bi trebao stvoriti osnovne pretpostavke za razvoj turizma na području BPK-a. Radi se o izradi prostorno-planske dokumentacije i infrastrukture za razvoj turizma, te kvalitetnijoj saradnji s Agencijom za vodno područje sliva rijeke Save. Drugi cilj je učiniti kanton kvalitetnim turističkim mjestom i tu je predviđen iznos od 300.000 KM, a radi se o promociji BPK u regiji. Treći je osigurati održivo upravljanje okolišem i izgraditi tržišno orijentisane proizvode, za šta je planiran iznos od 2.300.000 KM. To su ozbiljne investicije koje trebaju rezultirati značajnim brojem turista koji će posjetiti ovaj prostor. Četvrti strateški cilj je razviti kvalitetnu turističku mrežu koja unaprjeđuje turističku ponudu BPK Goražde i tu je predviđen iznos od 160.000 KM", kaže Meho Mašala, ministar privrede BPK Goražde.

Strategijom su predviđeni i drugi izvori finansiranja, kao što su pretpristupni fondovi EU, javno-privatno partnerstvo te sredstva investitora. Mašala podsjeća da je u cilju razvoja turističke ponude na ovom prostoru, prije dvije godine urađena Studija o mogućnostima izgradnje plaža i kupališta na rijeci Drini.

"Identifikovano je petnaest lokacija i na tim lokacijama potrebno je uraditi minimum da bi one bile u funkciji. Dakle, radi se o turističkoj infrastrukturi – pristupnim putevima, turističkoj signalizaciji, pristupu pitkoj vodi i komunalnom uređenju, a to bi onda trebalo da rezultira investiranjem privatnih investitora koji to treba da stave u funkciju", smatra Mašala.