Očekuje se naredne sedmice
199

Čeka se dozvola Srbije za prijevoz lavova iz Bugarske u BiH

Piše: J. H.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Par mladih lavova iz Bugarske mogao bi stići u sarajevsku Pionirsku dolinu naredne sedmice ukoliko Srbija u tom periodu izda tranzitnu dozvolu za prijevoz životinja.

Kako su nam kazali u KJKP Park, sva potrebna dokumentacija u Bugarskoj i BiH je spremna, a pokrenuta je i procedura za dobijanje tranzitne vize kroz susjednu Srbiju.

"Ukoliko nam Srbija izda tranzitnu dozvolu do kraja ove sedmice, već naredne sedmice par mladih lavova bit će u našem zoološkom vrtu u Sarajevu", kazala je Aldijana Hamza, stručna saradnica za informisanje KJKP Park.

Slična situacija je i sa dvije ženke valabi kengura iz Slovenije, za koje je danas pokrenuta procedura za dobijanje izvozničke dozvole iz Slovenije, tranzitne za Hrvatsku i uvozne za Bosnu i Hercegovinu.

Zoološki vrt Pionirska dolina trenutno ima 38 životinjskih vrsta, a prema najavama u narednom periodu, osim lavova, bit će obogaćena sa još nekoliko novih vrsta.

"U dogovoru sa nekoliko prijateljskih zooloških vrtova iz Evrope, već narednog mjeseca u Pionirsku dolinu stižu tri para mara, četiri alpake i jedan gvanako.

"Vjerujemo kako će njihov dolazak u Pionirsku dolinu obradovati mnoge ljubitelje životinja, a posebno djecu. U narednom periodu u ovom zoo vrtu dešavat će se dosta lijepih stvari, noviteta i interesantnih sadržaja", kaže Hamza.