{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CEI treba nastaviti da igra važnu ulogu

F
28.11.2008. u 14:15
0
0
CEI treba nastaviti da igra važnu ulogu
0
CEI treba nastaviti da igra važnu ulogu
BiH očekuje snažnu podršku Evropske komisije i financijskih institucija za projekte Centralnoevropske inicijative (CEI), posebno za projekte koji se direktno odnose na razvoj i jačanje političke, ekonomske i kulturne saradnje zemalja članica, rekao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u obraćanju na samitu premijera država CEI-a.
Špirić smatra da ova inicijativa treba nastaviti da igra važnu ulogu, te da što intenzivnije preuzme liderstvo u podršci procesima društvene i ekonomske transformacije koji se odvijaju u onim članicama koje su zasad van EU.

On ocjenjuje da su saradnja unutar okvira CEI-a i pogotovo konsultacije u vezi s političkim pitanjima od zajedničkog značaja, značajno doprinijele jačanju stabilnosti, prosperiteta i ekonomskog razvoja regije, unapređujući opću klimu i bilateralne odnose među članicama.

Špirić je mišljenja da je sve veća važnost interakcije između članica koje su u EU i onih koje nisu, u kontekstu zajedničkih projekata i pokretanja programa za pomoć u usvajanju evropskih standarda, kao i razmjene iskustava članica EU koja su za one koji stoje pred vratima ove zajednice dragocjena.

U obraćanju predsjedavajući VMBiH osvrnuo se na aktivnosti na daljnjem razvoju i integraciji koje se u BiH provode u posljednjoj godini, kao i na ono što je potrebno uraditi.

-Veliki napredak je postignut kada kažemo da je gotovo sigurno da se nalazimo u procesu tranzicije Kancelarije visokog predstavnika, ali mi u BiH moramo mnogo više pažnje posvetiti zajedničkoj viziji unutar BiH, koja bi značila ubrzanje njenog puta ka EU, stav je Špirića.

On napominje da postoji samo jedan put, a to je otvoreni dijalog i razgovor o svim otvorenim pitanjima, jer svaki sporazum unutar BiH jeste poziv na širi dogovor i ispunjavanje obaveza, kako bi zemlja uspjela u interesu svih.

-Smatram da je ispred BiH novo vrijeme koje će, nadam se, biti obilježeno duhom kompromisa i dijaloga, ističe.

Naglasio je važnost regionalne saradnje koja je od vitalnog značaja za napredak zemalja jugoistočne Evrope, dodajući da efikasna regionalna saradnja može poslužiti kao snažan podsticaj integraciji regije zapadnog Balkana u EU.

Špirić je pozdravio svaku inicijativu za novim oblicima regionalne saradnje, posebno projekte poput uspostavljanja Regionalnog centra za suzbijanje požara u jugoistočnoj Evropi i Regionalnog mehanizma osiguranja od prirodnih nepogoda, za što je Vijeće ministara BiH i zvanično potvrdio interes na sjednici održanoj ove sedmice.

-Smatram da su regionalni projekti u vezi s integrisanim korištenjem unutrašnjih plovnih puteva, kao i regionalnom željezničkom i putnom infrastrukturom takođe veoma značajni, dodao je Špirić.

Ocijenio je da CEI treba da radi na jačanju partnerstva s drugim regionalnim organizacijama, kako bi pojačala efekte za region. BiH ohrabruje ovu inicijativu, naveo je, da se u saradnji s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama fokusira na aktivno učešće u iznalaženju odgovora na izazove koje aktualni trenutak nosi na unutarevropskom, ali i na globalnom planu.

Također, Špirić je kazao da CEI predstavlja i važan mehanizam za jačanje prekogranične saradnje i intenziviranje kulturnih, naučnih i svih drugih veza, jer na ovaj način daje direktan doprinos stvaranju jakog političkog okvira za kontinuiranu saradnju i rješavanje
transnacionalnih i prekograničnih pitanja, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: