BiH
0

CEI i IOM ozvaničili saradnju o pitanju migracija

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Centralnoevropska inicijativa (CEI) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o saradnji.

Na Samitu Centralnoevropske inicijative u Sarajevu Sporazum su potpisali generalni sekretar CEI-a Giovanni Caracciolo di Vietri i direktor IOM-a za Evropu Pasquale Lupoli.

Di Vietri je nakon potpisivanja izjavio da je CEI, zahvaljujući inicijativi vlade Italije, ostvario dobru saradnju s IOM-om, koji je nedavno potpuno integriran u UN.

Istakao je da su u CEI-ju izuzetno ohrabreni potpisivanjem ovog sporazuma budući da IOM raspolaže značajnim iskustvom o pitanju migracija s kojim se mnoge članice CEI-a susreću.

Lupoli smatra posebno važnim što će dvije organizacije moći razmjenjivati iskustva, a što će stvoriti sinergiju koja će dati dobre rezultate.

Dodao je da je migrantska kriza iz 2015. ukazala na potrebu saradnje jer takve probleme nije moguće rješavati izgradnjom barijera već samo saradnjom i podjelom odgovornosti.

Lupoli je rekao da je uvjeren da će saradnja CEI-a i IOM-a biti korisna za države članice, a jednako tako i za migrantsku i izbjegličku populaciju.