BiH
2

Čedomir Jovanović na tribini u Mostaru: Povratak Srba u ovaj grad nije u interesu RS-a

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Nezapamćeno interesovanje vladalo je za tribinu „Kako do pomirenja u regiji“ koja je ugostila predsjednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića. Kongresna dvorana Hotela Bristol vjerovatno nikad nije bila brojnije ispunjena, kao večeras na ovoj aktivnosti Mostarskog kruga.

Kad smo se to mi svađali, na početku je prisutne upitao Čedomir Jovanović i zašto se danas pitamo kako živjeti normalno.

"Ja ne znam nikog ko je rat želio, niti sam sreo nekog ko ne voli Bosnu. Rat je posljedica političkih slabosti i neodgovornosti, u njega su nas uveli oni kojih se danas uglavnom stidimo. Churchilla je rat napravio liderom kojeg se Engleska i danas rado sjeća, gdje su naši lideri", ponovo je sve prisutne zapitao Jovanović.

Nek se bave svojim životima i nek ne traže izgovor jedni u drugima

Najkonkretniji odgovor na pitanje kako ćemo živjeti sutra, odgovor je prema nama samima.

"Svako treba samo da se bavi svojim životom, nek se Izetbegović bavi svojim, Dodik svojim, Vučić isto tako. Nek ne traže izgovor jedni u drugima, neka se bave sobom. Ja imam 46 godina, a pola sam ih proveo u priči o približavanju Evropskoj uniji. Mi smo nažalost tragična Evropa i to treba mijenjati", dodao je Jovanović.

Istakao je da prva stvar koja treba da se mijenja je odlazak onih koji vrijede i koji više nemaju vremena da čekaju.

Nikom nije interes da se Srbi vrate u Mostar, posebno Republici Srpskoj

"Srbija je po tužbi za genocid tužena po tri tačke, a po dvije proglašena krivom. Šta ćemo sa te dvije, opet guramo svoju odgovornost pod tepih", prokomentarisao je posljednja dešavanja Čedomir Jovanović, kroz prizmu stalnog izazivanja krize od balkanskih lidera.

Znajući da je tribina u Mostaru, Jovanović je imao spreman stav i o ovom gradu.

"Ovdje nema Srba, ne samo što su otjerani u ratu, nego i zbog toga što nikome kasnije nije bio interes da se oni vrate gdje su nekad živjeli. Da se Srbi vrate u Mostar, onda ta Republika Srpska koja je napravljena na tom zlu devedesetih godina bi izgubila svaki smisao", zaključio je Čedomir Jovanović.

U računovodstvu zla nikad nema sreće

Ni Sarajevo bez Srba nema previše smisla, dodao je Jovanović te kazao: „Danas se osjećamo nesrećno i tjeskobno ponajviše zbog toga što mir nije donio prekid rata, jer u računovodstvu zla, nikad nema sreće.“

Za izbore u Srbiji rekao je kako su to izbori bez politike, sa unaprijed definisanim pobjednikom. Nije se kandidovao jer ne vidi da može na ovaj način i u ovakvim okolnostima nešto promijeniti.