BiH
0

Čedomir Antić: RS je po mnogo čemu uzor Srbiji

FENA
Čedomir Antić
Čedomir Antić
Nakon sastanku, koji je danas organizirao predsjedsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik o temi "Politikološko-sociološki aspekt aktuelne političke situacije u Republici Srpskoj“, uz učešće većeg broja pojedinaca iz ovih oblasti iz RS-a i Srbije, govorio je politički analitičar iz Beograda Đorđe Vukadinović iznoseći tvrdnje da su priče o referendumu „legitimne demokratske teme“.

On je na pres-konferenciji nakon ovih razgovora, koji su trajali četiri sata, ustvrdio da ne treba izbjegavati saradnja RS i Srbije, iako se na „to odmah šire oči u Sarajevu i naroguše se kad čuju bilo šta na tu temu“.

S druge strane, kaže i da „neke snage u Beogradu ili Banjoj Luci odmah počnu da snivaju ili aktueliziraju priču o referendumima, ocjepljenju ili ujedinjenu“.

Iznio je stav da se na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama mogu „ostvariti mnoge stvari“.

I politički analitičar iz Beograda Čedomir Antić smatra da je RS danas, "bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočava, uzor Srbiji po mnogo čemu, pa i u politici“.

Dodik je na zajedničkoj pres-konferenciji rekao da su politikolozi i sociolozi s kojima je danas razgovarao o važnim društvenim temama u RS, BiH i EU, pozdravili animiranje akademske zajednice kroz konsultacije o važnim pitanjima za Srpsku, te za 6. i 7. jula u Trebinju najavio nove sastanke.

Kazao je i da je jedini kriterijum za izbor učesnika u ovim konsultacijama "bila stručnost".