{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Vlade i parlamenti ne rade svoj posao

F
28.11.2007. u 15:00
0
0
CCI: Vlade i parlamenti ne rade svoj posao
0
CCI: Vlade i parlamenti ne rade svoj posao
Neefikasnost, nerad i neodgovornost - riječi su koje najbolje opisuju utrošenih deset proteklih mjeseci u Vladi i Parlamentu FBiH i Vijeću ministara BiH i u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ovo su danas novinarima u Sarajevu saopćili predstavnici Centra civilnih inicijativa (CCI) kao glavnu ocjenu rada vlada i parlamenata na osnovu desetomjesečnog praćenja njihovih aktivnosti.
Kako je istaknuto, Parlamentarna skupština BiH i ostale institucije vlasti u BiH ne prati svoj program rada, što ne čudi kad je u posljednjih deset mjeseci kroz zasjedanje radila 11 i po dana.

A i u tih 11 i po dana bio je zastupnik (Sead Jamakosmanović) koji, kako je naglašeno, nikad nije učestvovao u raspravi. Istaknuto je da je efikasnost zastupnika tog tijela očigledna kroz primjer da im je za usvajanje pojedinih zakona bilo potrebno i više od godinu dana, a od planiranih 135 usvojili su samo 21 zakon.

Predstavnici CCI-ja došli su do zaključka da je sudeći po efikasnosti rada Vijeće ministara BiH i u svih deset mjeseci izgleda bilo u tehničkom mandatu. CCI navodi da dva mjeseca prije kraja godine VMBiH nije realiziralo 75 posto vlastitog godišnjeg plana, a i ono što su realizirali nema veze s problemima građana.

Kao najneefikasnije izdvajaju Ministarstvo prometa i komunikacija s ministrom Božom Ljubićem koje je od planiranih sedam usvojilo jedan zakon. Drugo mjesto, prema izvještaju CCI-ja, pripada Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice s ministrom Safetom Halilovićem. To ministarstvo realiziralo je 13 posto od onog što su sami isplanirali.

Prema izvještaju CCI-ja najneodgovorniji pojedinci se nalaze u Parlamentu FBiH. Oni nemaju ni program rada. Pozivajući se na Program rada Vlade FBiH, koji također ne prate, trebalo je da usvoje 103 zakona, a pred sami kraj godine oni se mogu "pohvaliti" sa 17 usvojenih zakona. Prema CCI- ju ovo je i najšutljiviji parlament, jer u jednom njegovom domu gotovo trećina zastupnika nije nikad progovorila.

Prema izvještaju CCI-ja Vlada FBiH se ne drži svog programa rada i ono malo što su uradili nema gotovo nikakve veze s najvažnijim problemima građana ovog entiteta.

Danas je naglašeno da će CCI nastaviti prozivanje najneodgovornijih pojedinaca u institucijama vlasti, a pozivaju građane da predstavnike vlasti pitaju zašto ne rješavaju njihove probleme i ne usvajaju zakone koji će poboljšati njihov životni standard i ukupno stanje u BiH.

Za sutra je u Banjoj Luci planirano prezentiranje ocjene rada entitetskih vlada i parlamenata i Parlamentarne skupština BiH i Vijeća ministara BiH za proteklih deset mjeseci. Na tom skupu će biti prezentiran dio koji se odnosi na rad organa vlasti u RS-u, a danas je istaknuto da je slična situacija i u tom entitetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: