BiH
0

CCI: Vlada TK-a politizira obrazovanje

FENA
Nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona za narednu sjednicu Skupštine TK-a dostavila prijedlog Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Centri civilnih inicijativa upućuju oštru kritiku 'na pokušaj Vlade da degradira dostignute standarde osporavanjem izbora direktora u osnovnim školama.

Predložene izmjene Zakona predstavljaju korak unazad, jer podrazumijevaju oduzimanje prava izbora direktora/ica škola roditeljima i uposlenicima, a što je ocijenjeno kao otvaranje prostora za ponovnu politizaciju prilikom izbora direktora, navodi CCI.

Argumenti koji su navedeni u obrazloženju nacrta Zakona, kako „trenutno rješenje ne promovira jednake mogućnosti za sve, i ne obezbjeđuje primjerenu nacionalnu i spolnu zastupljenost su krajnje površni i neistiniti, jer stanje na terenu govori upravo suprotno. Predloženi Nacrt Zakona u potpunoj je suprotnosti s mišljenjem roditelja i uposlenika te općeprihvaćenim smjernicama reforme obrazovanja i preporukama međunarodnih organizacija koje koordiniraju i učestvuju u reformama. Zbog svega navedenog, a uime više od 12.000 građana koji su u protekle dvije godine s velikim zadovoljstvom, vlastitim prosuđivanjem, izabrali više od 50 direktorica i direktora osnovnih škola širom TK-a, zahtijevamo i molimo Vladu TK-a da odustane od promjena neposrednog izbora direktora. U suprotnom, poslanicima Skupštine TK-a sugerišemo da ovaj nacrt Zakona s ponuđenim rješenjem koje se odnosi na izmjene neposrednog izbora direktora ne prihvati.

Ukoliko Vlada i Skupština ne uvaži ponuđene sugestije, CCI je odlučan u namjeri da na osnovu snage argumenata, zajedno s roditeljima i uposlenicima osnovnih škola, pokrene širu kampanju kojom će nastojati razotkriti istinske namjere i razloge za vraćanje reformskih procesa unazad. Odustajanjem od predloženih izmjena bit će potvrđen dosadašnji dobar ugled koji su i Ministarstvo, Vlada i Skupština TK-a imali u stručnim i međunarodnim krugovima kao zagovornici savremenih pristupa upravljanja obrazovanjem", navodi se u reakciji Centara civilnih inicijativa.