BiH
0

CCI: Roditelji TK-a protiv oduzimanja zakonske mogućnosti da biraju direktore škola

FENA
Istraživanje koje je provedeno među roditeljima Tuzlanskog kantona jasno pokazuje da se gotovo dvije trećine roditelja protivi prijedlogu zakona koji ministrica Mirzeta Hadžić-Suljkić i eventualno kantonalna SDA, ukoliko podrži ministricu, manipulacijom i demostracijom sile, drugi put, pokušavaju nametnuti.

To praktično znači da rade protiv volje onih koji su ih izabrali, istaknuto je danas na pres- konferenciji Centara civilnih inicijativa (CCI) u Sarajevu.

Rješenjem, koje ministrica zagovara, oduzima se roditeljima Tuzlanskog kantona zakonska mogućnost da biraju direktore osnovnih škola koje im djeca pohađaju.

U svojim obrazloženjima ministrica koristi tobožnji argument da postojeći sistem izbora direktora ne garantuje nacionalnu ravnopravnost, čime samo pokazuju licemjerstvo, jer u Skupštini TK-a nema nijednog Srbina, i samo jedan Hrvat, a Skupština je upravo mjesto gdje se štite ljudska, građanska i druga prava, smatraju u CCI-u.

"Pravi i jedini razlog ove kampanje jeste pokušaj da se u godini lokalnih izbora direktori stave pod kontrolu ministrice, da se na taj način osigura glasačko tijelo, što je krajnji dokaz primitivizma, politizacije obrazovanja i uvod u mnogo ozbiljniju kombinatoriku. Da li je pokušaj ukidanja glasačkog prava roditeljima u TK-u uvod u novi totalitarizam, da li će nam oni koji ovo podržavaju sutra prirediti ukidanje prava na izbor načelnika općina, vijećnika ili članova predsjedništva? I uz to se još uvrijediti kad mi kažemo da nas smatraju glupima i da to nećemo dozvoliti", istakao je na današnjoj pres konferenciji Adis Arapović, uime CCI-a.