{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Rad vlasti u BiH "sraman", Vlada i Skupština RS-a "daleko od dobrog"

F
3.3.2008. u 15:30
0
0
CCI: Rad vlasti u BiH "sraman", Vlada i Skupština RS-a "daleko od dobrog"
0
CCI: Rad vlasti u BiH "sraman", Vlada i Skupština RS-a "daleko od dobrog"
Predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI) ocijenili su generalno rad vlasti u BiH "sramnim" uz ocjenu da je ovo "stanje opće uzbune", te saopćili da je situacija kada je u pitanju rad Narodne skupštine i Vlade RS-a daleko od dobre kao što se često može čuti iz tog bh. entiteta.
Željko Ninković, konsultant CCI za monitoring Narodne skupštine i Vlade RS-a, rekao je na pres-konferenciji da je u 2007.godini parlament RS-a usvojio tek 65 od planiranih 147 zakona, od kojih su 24 samo izmjene i dopune zakona, dok je 40 posto usvojeno po hitnom postupku što nije demokratska praksa.

Ninković je kazao da od ukupnog broja poslanika Skupštine RS-a 12 posto nikada nije postavilo nijedno poslaničke pitanje niti je učestvovalo u raspravama.

"Interesantno je da četvoro poslanika iz SNSD-a Milica Bugarinović, Mišo Miholjić, Obren Marković i Pero Mitrović nisu uopće progovorili na sjednicama Skupštine, a građane su koštali 196.636 KM", kazao je predstavnik CCI-a.

Također, na sjednicama Vlade RS-a su sve češći izostanci, pa je tako, rečeno je, sam premijer Milorad Dodik izostao sa čak 24 od ukupno 52 održane redovne sjednice.

Ninković je kao dva najneefikasnija ministarstva u Vladi RS-a izdvojio Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS-a i Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju RS-a, jer ministar Proko Dragosavljević, odnosno ministrica Jasna Brkić nisu uspjelii čak da utvrde po jedan zakonski akt koji su i planirali u prošloj godini. Pri dnu najefikasnijih ministarstava CCI je naveo i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a.

Svega 22 posto mjera koje je razmatrala entitetska vlada ima određene veze sa zahtjevima iz "Građanske platforme", a svega četiri posto vladinih mjera ima sistemski utjecaj i može doprinijeti boljim uvjetima života građana.

On je rekao da je u planu Vlade RS-a za 2008. godinu 85 prenesenih zakona iz prošle godine, što govori da će tako najmanje dva puta "naplatiti" od građana svoje aktivnosti.

"Nije nam bolje. Građani RS-a žive na ivici ili čak u siromaštvu i Vlada ako ovako nastavi sama će sebe smijeniti", zaključio je Ninković.

Predstavnici CCI-a su ponovili da od 112 zakona planiranih za usvajanje po programu Vijeća ministara BiH samo je devet usvojeno od Parlamentarne skupštine BiH.

Istakli su da to dovoljno govori o (ne)saradnji Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Kada je u pitanju Parlament Federacije BiH naveli su da je taj parlament cijelu godinu radio bez programa Vlada, a da federalna Vlada ima čak pet ministarstava koji su s nula posto realizirali svoje programe rada.

Denis Telić, konsultant CCI-a za monitoring Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, podsjetio je da će Vijeće ministara ukoliko nastavi ovim tempom, uspjeti realizirati planirane zadatke iz 2007.godine tek 2010.godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: