BiH
3

CCI predstavlja integriranu analizu parafiskalnih nameta privredi u BiH

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavit će u ponedjeljak, 8. decembra, u Banjoj Luci, integriranu analizu parafiskalnih nameta privredi u BiH.

Izvještaj CCI-a, između ostalog, govori da u BiH ne postoji jedinstveni registar parafisklanih nameta, kao što je to slučaj u zemljama EU i regiona.

Nadalje, da bi poslovali u okvirima zakona firme se moraju pridržavati više od 20 zakona vezanih za fiskalna i parafiskalna davanja, te više od 30 zakona koji propisuju kaznene odredbe, a tokom godine, u obavezi su na razne adrese predati oko 150 različitih prijava i obrazaca.

Pored vrlo visokih poreza i doprinosa kojima se opterećuje rad i poslovanje, u BiH postoji nekoliko desetaka parafiskalnih nameta na svim nivoima javne uprave, od naknada, članarina i taksi na nivou BiH, preko entitetskih, kantonalnih, sve do ogromnog broja, nerjetko kontraverznih nameta propisanih na lokalnom nivou.

Posljedica ovih činjenica jeste višegodišnji pad međunarodnog ekonomskog rejtinga, trajno onemogućavanje značajnijih investicija i otvaranja novih radnih mjesta u BiH, najvećim djelom na štetu ogromnog broja nezaposlenih, ali i ostalih građana koji kao krajnji potrošači, ustvari, snose većinu troškova parafisklanih nameta, navode iz CCI-a.

Nedavno objavljeni izvještaj Svjetske banke “Doing Business” o uvjetima poslovanja, svrstao je BiH na 107. mjesto među 189 zemlje svijeta, što znači da je BiH najlošija u Evropi, a među najgorima u cijelom svijetu po lakoći poslovanja.

U odnosu na prošlogodišnji izvještaju BiH je pala za još tri mjesta.

Ovom promocijom, o temi "Zašto stagnira naša ekonomija?", u periodu formiranja novih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, CCI u saradnji s udruženjima poslodavaca Republike Srpske i Federacije BiH pokreće, kako navode, zagovaračku kampanju za umanjenje parafiskalnih nameta domaćoj privredi.

CCI