BiH
0

CCI: Osuđujemo šutnju vlasti nakon ubistva mlade Mostarke

Klix.ba
Nevladina organizacija Centri civilnih inicijativa (CCI) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem najoštrije osuđuju slučaj u kojem je policajac MUP-a FBIH ubio mladu Mostarku.

Najoštrije osuđujemo šutnju nadležnih na svim nivoima vlasti, od gradske, preko kantonalne do federalne i državne, u vezi sa hladnokrvnim ubistvom mlade djevojke koju je prošlog vikenda ubio policajac, šef obezbjeđenja u zgradi Vlade FBiH u Mostaru, navode u saopćenju.

Ispred mostarskog hotela Ero, u samom centru grada, ispucavši 4 hica iz službenog pištolja, ubio je našu sugrađanku jedan od onih čija je dužnost i obaveza da štite građane i sprječava zločine, navode iz CCI-a.

"Umjesto jasne osude zločina, preuzimanja moralne odgovornosti, ostavki ili smjena i izraza najdubljeg žaljenja porodici, od strane nadležnih – muk. Šta nam to svojom šutnjom poručuje vlast? Treba li građani Mostara i cijele države da žive u strahu?", pitaju se.

U CCI-u pozivaju sve nadležne na odgovornost i traže hitnu reakciju i informisanje javnosti o poduzetim koracima te zahtijevaju da se prema čitavom slučaju odnosi profesionalno imajući u vidu da je zločin počinilo službeno lice u radno vrijeme i oružjem koje mu je dala država. I zato mora odgovarati još neko, a ne samo počinilac ubistva.