BiH
0

CCI ocijenio negativno Vladu Srednjobosanskoga kantona

FENA
"Rezultati rada predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u Srednjobosanskome kantonu u 2007. godini, kao i u skoro svim institucijama vlasti u BiH, nezadovoljavajući su, prije svega u realizaciji Građanske platforme i zaslužuju negativnu ocjenu", kazano je na konferenciji za novinare koju su Centri civilnih inicijativa (CCI) organizirali u Travniku.

Rad zakonodavne vlasti, odnosno Kantonalne skupštine u 2007. godini može se ocijeniti kao katastrofalan jer nije zadovoljio ni u jednom praćenom segmentu.

Od dana konstituiranja do 31. prosinca 2007. godine Skupština je održala sedam sjednica, na kojima se razmatralo i raspravljalo o 37 točaka dnevnog reda, što znači da je zasjedala u dva mjeseca jednom i raspravljala o nešto više od 5 tačaka po sjednici.

Usvojena su četiri zakona, 2 prijedloga i 2 zakona u formi nacrta te Rebalans proračuna za 2007. godinu i Nacrt Proračuna za 2008. godinu.

Od 24 tačke dnevnog reda, koje je Skupština razmatrala na sjednicama u spomenutom razdoblju samo njih 13 ima određene veze sa zahtjevima iz Građanske platforme. Dakle, 46 posto mjera koje je Skupština razmatrala nije imalo nikakve veze sa zahtjevima iz Građanske platforme.

Na 3., izvanrednoj sjednici Skupštine održanoj 10. srpnja 2007. godine, 283 dana nakon izbora, imenovana je Vlada sa novim/starim premijerom načelu Salkom Selmanom.

Vlada je u 2007. godini održala 16 sjednica, 12 redovnih i 4 vanredne, na kojima se razmatralo i raspravljalo o 426 tačaka dnevnog reda.

To znači da je u prosjeku, zasjedala jednom u deset dana i raspravljala o nešto manje od 27 tačaka po sjednici.

Najveća mana u radu Vlade u proteklom razdoblju odnosi se na donošenje minimalnog broja sustavnih rješenja i zakonskih akata jer su usvojena samo četiri zakona različitog karaktera (3 prijedloga zakona i 1 zakona u formi nacrta).

Programom rada Vlade za 2007. godinu planirano je donošenje 26 zakona, a čak 25 zakona koji su bili planirani i vremenski određeni za usvajanje u 2007. godini, nije razmatrano i utvrđeno na sjednicama Vlade.

Ni jedno ministarstvo nije ispunilo Programom rada planirane aktivnosti, a kao pozitivan primjer navodi se Ministarstva financija, koje je aktivnosti oko izvršavanja i kreiranja Proračuna većinom na vrijeme realiziralo.