BiH
0

CCI: Novi zakon o igrama na sreću FBiH donijet će puno više novca za najugroženije

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Centri civilnih inicijativa organizirali su danas u ispred Katedrale u Sarajevu uličnu promotivnu akciju pod nazivom "Novi zakon o igrama na sreću u Federaciji BiH - Pola sreće drugima".

Menadžer u CCI-ju Adis Arapović novinarima je izjavio kako je riječ o promociji i upoznavanju ljudi o Nacrtu zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH, koji integriše oblast igara na sreću, ali i donosi višestruko više novca u budžet, kao i puno više novca najugroženijim kategorijama stanovništva.

"Najbitnije je da će novi zakon omogućiti stabilno finansiranje najugroženijih kategorija stanovništva, među kojima su prvenstveno teško oboljela djeca, civilni invalidi, žrtve torture i nasilja, kao i rad narodnih kuhinja. Parlament FBiH će 23. jula razmatrati ovaj Nacrt i mi naravno očekujemo da ga bezuvjetno podrže", rekao je Arapović, dodajući kako bi po usvajanju ovog zakona najugroženije kategorije mogle biti finansirane sa 10 miliona KM godišnje.

Prema njegovim riječima, novi će zakon također onemogućiti malverzacije i curenje novca po osnovu neuplaćenih poreza.

Promotivnu akciju došli su podržati predstavnici udruženja ugroženih kategorija stanovništva, koji su istakli da će novi zakon za njih biti velika stvar.

"Obilato podržavam Nacrt i naravno očekujem da ga parlamentarci usvoje već na narednoj sjednici", rekao je Dževad Kamber, čelnik Saveza udruženja oboljelih od povrede mozga i kičmene moždine.

Aida Omerhodžić iz Udruženja slijepih Kantona Sarajevo je istakla kako je u ovom slučaju najbitnije to što će se osigurati više novca za liječenje ljudi, kao i za najugroženije kategorije stanovništva.

CCI je danas građanima distribuirao štampani materijal o važnosti donošenja novog zakona o igrama na sreću.