{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CCI: Nacrt zakona ministrice je obična uvreda i prevara

S
22.1.2008. u 16:19
0
0
CCI: Nacrt zakona ministrice je obična uvreda i prevara
0
CCI: Nacrt zakona ministrice je obična uvreda i prevara
Tuzla
Centar civilnih inicijativa uputio je pismo protesta kojim traži od Ministrice obrazovanja Tuzlanskog kantona Mirzete Hadžić-Suljkić da se javno izvini građanima kantona za nanesenu uvredu.
"Već drugi put u posljednja tri mjeseca, Ministrica obrazovanja Tuzlanskog kantona, Mirzeta Hadžić-Suljkić, pokušava srušiti zakon, donesen prije nepune 4 godine, na inicijativu Centara civilnih inicijativa (CCI), a kojim je roditeljima, kao prirodno najzainteresiranijim, data mogućnost da, zajedno sa nastavnicima, neposrednim izborima biraju direktora škole u koju idu njihova djeca", stoji u pismu CCI.

"Zbog toga Centri civilnih inicijativa, u novonastaloj situaciji, kao trenutni minimum, zahtijevaju da prijedlog novog zakona ne uzurpira postojeća prava građana i da se ministrica Hadžić-Suljkić, javno izvini građanima kantona, za nenesenu im uvredu!

Svojevrsno nasilje, koje se primjenjuje i prema Zakonu i prema logici i prema građanima Kantona, lokalnim zajednicama i obrazovnim ustanovama i, konačno, prema poslanicima Skupštine, za cilj ima povratak stranačke kontrole nad direktorskim foteljama u osnovnom školstvu, prije predstojećih lokalnih izbora.

Zakon koji pretstavlja demokratsko dostignuće, koje je na čast Tuzlanskom kantonu i prošlom sazivu Skupštine, koji ga je prvi usvojio, pokušava se ukinuti iako je, zbog stalnih opstrukcija Ministarstva obrazovanja, u operativnoj primjeni tek 3 godine, i iako su, u punom obliku izbori provedeni u svega 50% škola i iako konkretni primjeri pokazuju ispravnost njegovog uvođenja.

Ministrica Hadžić-Suljkić, slijepa za sve osim usko-stranačkih interesa, čitavu kampanju za ukidanje prava roditeljima na demokratski izbor, vodi bez ikakve prethodno provedene analize efekata postojećeg zakona i procjena rezultata eventualne primjene nekog drugog modela, koristeći se u obrazloženju tragikomičnim isticanjem svog ličnog mišljenja, kao nekakvog argumenta. A samim tekstom obrazloženja potrebnih zakonskih promjena, odnosno nacrta novog zakona, i svojim javnim istupima, teško vrijeđa građane Tuzlanskog kantona, tretirajući ih kao glupe.
Pri tome, vara čak i poslanike Skupštine TK, kojima je proturila zakon koji ne zadovoljava osnovne formalne uslove da uđe u proceduru.

Insistiranjem na članu zakona kojim se građanima-roditeljima oduzimaju postojeća prava na izbor, ministrica već mjesecima stopira sve druge promjene koje su nužne i oko kojih postoji saglasnost i u Skupštini i u javnosti. I praktično je klasičnom ucjenom prisilila poslanike Skupštine da glasaju za ovakav nacrt zakona i njegovo puštanje u javnu raspravu.

U zavisnosti od spremnosti ministrice da prizna svoju grešku, Centri civilnih inicijativa će usmjeriti svoju daljnju aktivnost na ovom planu i o tome ovih dana obavijestiti javnost BiH", kažu iz Centra civilnih inicijativa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: