BiH
0

CCI: Na djelu imamo stranačke sukobe, uskogrudnost i opstrukciju

FENA
Vlada i Parlament Federacije Bosne i Hercegovine su u trećem kvartalu ove godine imali najlošije rezultate od početka mandata aktuelnog saziva Parlamenta FBiH, upozorili su danas predstavnici Centara civilnih inicijativa u BiH (CCI)

Rezultati monitoringa rada tih dviju institucija FBiH tokom devet mjeseci ove godine pokazuju da je politička kriza dovela do drastičnog pada rezultata rada ovih institucija.

Koordinator CCI-a Denis Telić pojasnio je na današnjoj pres-konferenciji da je raspad koalicije doveo do pada svih parametara koji karakterišu rad Vlade i Parlamenta FBiH i ponovo je od Parlamenta FBiH napravio jednu od najneefikasnijih institucija vlasti u BiH, a strmoglavljivanje koje je izazvano političkom krizom je najizraženije na usvajanju zakona.

Pojasnio je da su u trećem kvartalu usvojena svega dva zakona, i to samo zato što su bili uvjet za potpisivanje stand-by aranžmana s MMF-om.

Telić je naglasio da je tempo realizacije godišnjeg programa rada Vlade FBiH pretrpio drastičan pad u trećem kvartalu, a pogotovu kada je riječ o zakonima i podzakonskim aktima te da je zabrinjavajuće da Vlada FBiH ustvari ima najviše problema u realizaciji najvažnijih mjera u svom godišnjem programu rada.

"Loša realizacija zakonodavnih aktivnosti od Vlade dodatno je obesmišljena u Parlamentu - za devet mjeseci kompletna procedura usvajanja završena je za samo jedan od planiranih 96 zakona", rekao je .

Ustavni sud FBiH morao se umiješati u parlamentarni život FBiH. Oba doma su u trećem kvartalu ove godine održali sedam vanrednih sjednica, a jedina održana redovna sjednica je 17. redovna sjednica 24. i 25. jula, čije su odluke poništene presudom Ustavnog suda FBiH.

Na konferenciji je naglašeno da stranački sukobi dovode u pitanje ustavom definirane forme izražavanja ravnopravnosti konstitutivnih naroda, iako je od izbora proteklo više od dvije godine u Domu naroda Parlamenta FBiH zbog nepostizanja dogovora političkih stranaka, još je upražnjena pozicija potpredsjedavajućeg za koju je trebao biti predložen predstavnik Kluba delegata iz reda srpskog naroda.

Lejla Deronja–Suljić, konsultantica CCI-a je istakla da slab rad i skromni rezultati federalnih parlamentaraca i ministara, porezne je obveznike skupo koštao, a najveći gubici u posljedicama takvog rada se izražavaju u težini ekonomske situacije u zemlji, broju nezaposlenih i niskom kvalitetu života.

Zaključeno je da Vlada nema adekvatan odgovor na tešku socio-ekonomsku situaciju u FBiH, a broj nezaposlenih je najveći u posljednjih pet godina.

Iz CCI-a smatraju da građane najviše treba da brine usporena implementacija mjera iz postojećeg strateškog i akcionog plana zapošljavanja, kojima se moglo stvarno i dugoročno uticati na rješavanje ovog problema, ali "na djelu ponovno imamo stranačke sukobe, uskogrudnost i opstrukciju, tamo gdje je nužna saradnja u interesu kompletnog društva i njegovih građana".